‘Buz Otel’de Kalmak Cesaret İster!

Share

Dünyanın ilk kalıcı buz oteli olan Icehotel 365, kuzey kutbun 200 kilometre kuzeyinde, İsveç’te konuklara açıldı.

icm2

Gecelik konaklamalar için 20 süitin yanı sıra, 2.100 metrekarelik bu tesiste, yıl boyunca açık olan bir bar ve bir sanat galerisi bulunuyor. Tüm proje, dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar tarafından kar ve buzdan tasarlandı. Icehotel 365, Torne Nehri’nden alınan yaklaşık 30.000 litre sudan oluşuyor.

icm1

Kalıcı yapı, güneş panelleri ve sürdürülebilir bina teknikleri ile mayıs ve temmuz arasındaki bölgenin gün ışığından yararlanıyor. Yeşil bir çatı ile tepesinde bulunan yeni otel, mevcut otelin bitişiğindeki eski bir buz depolama alanına dikildi. Yeni binadaki iç sıcaklıklar -5 dereceye kadar düşüyor.

icm5

Icehotel 365’i sağlayan soğutma tesisi yaz aylarında soğuk olup, güneş panellerinin sıcak aylarda topladığı güneş enerjisiyle çalışacak.

icm9

“Büyüleyici olan, eskiden eriyen buzların, artık yıl boyu sanat deneyimi sunacak olması” diyor. Icehotel’deki yaratıcı yönetmen Arne Bergh. Avrupa’nın kalıcı bölümündeki sanat galerisi de yıl boyunca değişecek ve tekrar Torne nehri içine eriyecek.

icm12

Projenin kurucusu ve başlatıcısı olan Yngve Bergqvist, “doğa ve çevre sadece Icehotel’in ilham kaynağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda otelin yıl boyunca erimemesi de bir zorunluluk.

icm11

Daha önce bahar aylarında misafirlerimize vedalaşalım dedik, ancak güneşin yardımı sayesinde onları yıl boyunca misafir edebileceğiz.”

icm10

icm14

icm3

icm7

icmimarlikdergisi.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...