Facebook, Sahte Haber Sorununu Uzman Gazetecilerle Çözecek

Share

Sahte haberler yüzünden dünya siyasetçilerinin lincine uğrayan Zuckerberg, sahte haberler sorununu bitirmek için nihai çözümünü açıkladı.

Trump hiç beklenmedik şekilde başkan seçilince günah keçisi ilan edilen Zuckerberg’e vurmayan kalmadı.

Obama üst kapalı ama Hillary Clinton açık açık, Facebook’u sahte haberler konusundaki basiretsizliği konusunda ağır şekilde eleştirirken, diğer dünya liderleri de boş durmadılar.

Avrupa’da seçime hazırlanan her ülkenin liderleri ve siyasetçileri, Facebook’taki sahte haber probleminin altını çizip seçim döneminde Facebook’un ülkede yasaklanmasına dair gidebilecek önlemleri tartışmaya almışken, Zuckerberg de şirkette en öncelikli mesele olarak bu sorunu gündeminde tutuyor.

Zuckerberg’ün profesyonel gazetecili çözümü

Son bir ayda, sahte haberler problemini çözmek için çok sayıda çözüm önerisini gündeme getiren hatta kullanıcıların haberlerin doğruluğunu oylamasına dair özellikleri yayına alan Zuckerberg, tüm bunları yeterli görmemiş olacak ki, şimdi daha kesin bir çözümle ortaya çıkıyor.

Zuckerberg’in son çözümü, haberlerin sahte olup olmadığını kullanıcıya bildirecek olan bir uyarı sistemi.

Böylece bir kullanıcı, bir haberi okuduğunda, üzerinde o haberin sahte veya doğru olduğuna dair bir uyarı görecek.

Facebook bu işlem için de Poynter Network’ü ile çalışacak.

Gazeteciler devreye girdi

Bu network, uzman gazetecilerin katılımıyla işleyen ve internetteki haberlerin doğruluğu konusunda sağlama yapmaya çalışan bir servis.

Diğer bir deyişle, Zuckberg Facebook’un içine battığı sahte haber probleminden kurtulmak için sonunda uzman gazetecilerin yardımına başvurmak zorunda kaldı, ki sorun dile getirilmeye başlandığından beri herkes bu problemin ancak deneyimli, uzman gazeteciler yardımıyla çözülebileceğinin altını çiziyordu.

Facebook, kendi kullanıcılarının uyarıları ile Poynter Network’ün verilerini karşılaştırarak özel bir değerlendirme yapacak ve diğer kullanıcıları sahtelik olasılığı bulunan haberler konusunda uyaracak.

Facebook ayrıca, özellikle sahte haber üretmek için kurulan web sitelerini de tespit etmeye çalışacak.

Sosyal medya devi hiçbir siteyi kara listeye almayacak ancak sahte haber karakteristiği gösteren haberlere “çok güvenilmemesi ve paylaşılmadan önce tekrar kontrol edilmesi” konusunda kullanıcıları uyaracak.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...