Zaman, Ekran Başında Harcanmayacak Kadar Değerli!

Share

Wieden+Kennedy Portland son Nike kampanyasında her zaman alıştığımız ilham veren, özendiren, spora teşvik eden şık görseller yerine bambaşka bir tarz deniyor. Bu defa spor yapan, yapmakta olan insanlar yok; sadece siyah fonda beyaz yazılar ve Siri benzeri bir dış sesin seslendirmesi var. Ve filmler bize “Haydi, yap, herkes yapabilir, çık dışarı hareket et, sen de yap” gibi şeyler söylemek yerine önemli olan tek şeyi hatırlatıyor: Zaman.

Kampanyanın ilk filmi, bir dakikalık bir manifesto filmi gibi. Filmin bir dakikalık süresini, her gün ekranlara yapışık geçirdiğimiz 10 saatle kıyaslıyor. Siri benzeri dış ses; akıllı telefonlarımızda, tabletlerimizde, sosyal medyada, internette, televizyonda yaptığımız şeyleri hızlıca sayarken bunun anlamsızlığını, bunları yaparak harcadığımız zamanları da vurguluyor. Film, her şeyi saydıktan sonra “Haydi koşmuyor muyuz?” diye soruyor ve sonra “Zaman değerli” diye bitiyor.

Kampanyanın uzun filminin yanı sıra belirli konularla dalga geçen 20-30 saniyelik kısa filmleri de var. Bunlar fotoğraf platformları, diziler, ünlüler ve etiketli fikir beyanlarıyla ayrı ayrı dalga geçiyor.

Kampanya sosyal medya ve ekran bağımlılığımızla güzelce dalga geçerken yapay zeka, Siri, internet şakaları gibi kavramları kullanıyor. Yani evet, ekran başında oturup zamanını harcayan o insanlar bizleriz, bu şakayı da bu sebeple anlayabiliyoruz. Bu anlamda belki de hareket etmek konusunda en şık görüntülü spor filminden daha büyük bir gaz veriyor bizlere.

Çünkü hakikaten, fotoğraf beğenmekle bilmem ne kadar saat geçiren o kişi kim, gayet iyi biliyoruz.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...