Heimlich Manevrasının Mucidi Hayatını Kaybetti

Share

“Heimlich manevrası” olarak adlandırılan ve solunum yolunun yemek ya da yabancı bir cisimle tıkanması sonucu boğulmayı engellemek için kullanılan tekniğin mucidi ABD’li doktor Henry Heimlich, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Heimlich manevrasının mucidi hayatını kaybetti

Doktor Heimlich’in cumartesi günü erken saatlerde Ohio eyaletinin Cincinnati şehrindeki bir hastanede geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Hemlich, 1974 yılında kendi keşfettiği ve adını verdiği Heimlich manevrasını ilk kez boğazına yemek takılan bir kadına uygulamıştı.

Heimlich manevrası ile şimdiye kadar sadece ABD’de binlerce insanın hayatının kurtarıldığı belirtiliyor.

Heimlich manevrası nasıl uygulanır?

– Hastaya ayaktayken ya da oturur durumda arkadan sarılarak gövdesi kavranır.
– Bir el yumruk yapılarak, başparmak çıkıntısı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır.
– Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır.
– Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanılır.

CNN

Umur Atay

1969 yılında Bursa'da doğan Umur Atay, ortaöğretime kadar severek yaşadığı kentinden, üniversite sebebiyle bir sabah İstanbul'da uyanarak ayrıldı. Makine mühendisliği eğitiminin ışığında seyrettiği otomotiv sektöründe harcadığı 25 yıldan fazla sürenin yıpratamadığı yaşamını şimdi çeşitli denemelerle yormaya çalışan Atay, evli ve iki çocuk babası.

You may also like...