Serinletici Sinema Kulübü: Fantastic Mr. Fox

Share

1970 yılında Mr. Fox adında şahane bir tilkinin yaşamını anlatan sürükleyici bir çocuk kitabı yazılmış. Aradan yıllar geçmiş… Yetişkinler, çocukların dünyasının ne kadar muhteşem olduğunun farkına varmışlar ve ortaya ‘Fantastic Mr. Fox’ın yaşamını anlatan göz alıcı bir animasyon çıkmış. Serinletici Sinema Kulübü de günün birinde, bu şahane hikayeden payına düşeni almış.

İşte başlıyoruz…
Mr. Fox, maceradan maceraya koşan bir tilkiydi. Her zaman için fantastik, gizemli işlere girişerek etrafındakileri şaşırtmayı severdi. Bu özelliği ile adeta gurur duyardı. Karısı Mrs. Fox’ın hamile olduğunu duyunca tehlikeli mazisine bir sünger çekti ve aile babası olmak için önemli adımlar attı. Bundan böyle tehlikeli işlerden uzak bir meslek seçecekti kendine. O günden sonra Mr. Fox gazeteci oldu.

Kimim ben?
Fox ailesi kendi hallerinde güzel bir yaşam sürseler de, Mr. Fox macerayı özlemişti. Vahşi doğası gereği, tehlike onu çağırıyordu. Zamanla, ‘Kimim ben? Neden bir tilkiyim? Nasıl mutlu olabilirim?’ sorularıyla varoluşunu sorgular hale geldi. Günün birinde Mr. Fox, karısına verdiği sözü unutarak, sıkıcı yaşamına bir parça heyecan katmaya karar verdi. Köyün üç zengin çiftçisine baskın yapacak; tavuklarını, etlerini, elma sularını ve şaraplarını çalacaktı.

Tilki Bey’in bir planı var.
Mr. Fox ve arkadaşı Badger (porsuk), unutulmaz bir vurgun için maskelerini taktılar ve Boggins tavuk çiftliğinden başlayarak peş peşe üç akşam çiftliklere baskın yaptılar. Bu aslında tam bir meydan okumaydı; hem kendini akıllı sanan çiftçilere hem de Mr. Fox’ın durulduğunu düşünen hayvanlar alemine karşı…

Av zamanı!
Çiftçiler, Mr. Fox’ın gizli düello çağrısını yanıtsız bırakmadılar. Silahlarını kuşandılar ve tilki avına çıktılar. Sabırları taşmıştı ve tek istedikleri Mr. Fox’ı ölü ya da diri yakalamaktı. Bunun için de en iyi bildiği şeyi yaptı insanoğlu. Yaktı, yıktı, esti, gürledi; doğanın hakimi kendisiymişçesine korku ve gaddarlık saldı tüm kasabaya.

Kuşatma başladı…
Bu zulümden nasibini alan yalnızca Mr. Fox ve ailesi değildi, tüm hayvanlar kendilerine kaçacak delik arıyordu. Korkunç traktörler evlerini yıkıp mahvetmişti, yuvaları yerle bir olmuştu; yiyecekleri yoktu ve bu kuşatmaya daha ne kadar dayanabileceklerini bilemiyorlardı.

Her zaman bir B planı vardır.
Herkes bu hikayenin sonunun hüsran olacağını düşünüyordu. Mr. Fox ise çoğunluğun iyiliği için kendini feda etmeyi çoktan aklına koymuştu. Kalpleri sızlatan bu büyük fedakarlık karşısında herkes farklılıklarını bir kenara bıraktı ve bir bütün olmanın yolunu aramaya başladı.

Sonunda kim mi kazandı? -Cesaret.

İyi seyirler!

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...