700 Milyon Android’te Casus Yazılım Tehlikesi

Share

Güvenlik firmaları, 700 milyondan fazla Android cihazın içinde casus yazılım yüklü olduğunu tespit ettiler. Peki bu yazılımları kim niye yükledi? Android kullanıcılarından ne istiyorlar?

Kısa süre önce tespit edilen ve birkaç küçük Çinli telefon üreticisinin marifeti sanılan bir casus yazılımın, aslında Çin’de üretilen tüm telefonlarda kullanıldığı ortaya çıktı.

Ucuz Android telefonlara fabrika çıkışı yüklendiği tespit edilen Adup isimli casus yazılımın, kullanıcı verilerini Çin’deki bir sunucuya gönderdiği tespit edilmişti.

Ancak skandalın sanıldığı kadar küçük olmadığı ortaya çıktı.

700 milyon cihaza casus yazılım yüklemişler

Adup’un sadece birkaç küçük Çinli üreticinin telefonlarında değil, Çin’de üretilen her telefonda bulunduğu tanlaşıldı. Yaklaşık 700 milyon Android kullanıcısının telefonlarında yüklü olan casus yazılımın, Çin’in dünyayı dinleme çabasının bir sonucu olduğu düşünülüyor.

Adup yazılımı telefondaki mesajları, arama kayıtlarını, kullanıcı verilerini kayıt ederek, internet bağlantısı bulduğu anda Çin’deki bir sunucuya gönderiyor.

Daha önce bu yazılımın yüklü olduğu tespit edilen Blu markası, telefonlarını piyasadan toplatıp bir yama yayınlamak zorunda kalmıştı.

Ancak şimdi büyük Çinli üreticilerin de skandalın bir parçası olduğu anlaşıldı ve 700 milyon cihazı bir güncelleme ile temizlemek bu skandalı ne kadar temizleyebilecek, asıl bu sorunun cevabı merak ediliyor.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...