Erkek zihnini anlamak veya anlayamamak…

Share

Erkek arkadaşınızın bu kadar garip davranmasının sebebi onun kafasında olup bitenle sizin aklınızdan geçenlerin tamamen farklı oması. Bize güvenin, birazdan okuyacağınız açıklamalar ilişkinizi anlama konusunda size farklı bir bakış açısı kazandıracak.

Zamanla kadın ve erkek birçok yönden birbirlerine benzemeye başladılar. Kadınlar ağırlık çalışıp orduya katılırken, erkekler yemek takımı seçip manikür yaptırır oldular. Bilim adamlarına göre zihinlerimiz bile yüzde 99 aynı şekilde çalışıyor. Ancak o anlaşılamayan yüzde bir oran, kadın ve erkek arasındaki en büyük farklılıkları belirliyor. Bu farklılıkların bir kısmı ufak hayal kırıklıkları olurken, bir diğer kısmı büyük kıvılcımlardır.

Uzmanlar, erkeklerin ve kadınların iletişim kurmakta ve sevgilerini ifade etmekte çok farklı yollar izlediğini söylüyor. Farklılıklarımızı kabullenip birbirimizin dilinden konuşmak için çaba harcarsak, hem daha iyi geçiniriz hem de ilişkimizi sıcak tutarız. Bir başka deyişle erkek arkadaşınızın düşünme şeklini çözmek yanlış anlaşılmalara ve kavgalara bir son verebilir. Biz de bu noktadan yola çıkarak uzmanlara kadınların ve erkeklerin düşünce ve duygularındaki farklılıklar hakkında görüşlerini sorduk.

DAHA İYİ HAFIZA
Erkek arkadaşınızla olan ilk randevunuzla ilgili neler hatırlıyorsunuz? Büyük ihtimalle o geceyi en küçük ayrıntısına kadar anlatabilirsiniz; içtiğiniz şarabın adından onun giydiği gömleğin rengine kadar. Peki ya erkek arkadaşınız? İlk hangi ay buluştuğunuzu hatırlarsa şanslısınız. Bu, o gecenin onun için önemli olmadığı anlamına gelmiyor. Sadece kadınların duygusal detaylara dair daha iyi hafızaları var. Amigdalamız yani beynin duygusal tetiği olan bölge bir olay yaşandığında harekete geçer.

Duygusal bir deneyim sırasında, amigdala, beynin hafıza ve öğrenme ile ilgili olan bölümünde dosyalanmak üzere detayları etiketlendirir. Erkeklerde de bu etiketleme olur ama dosyalama işlemi bu kadar yoğun değildir. Bu bir çelişki oluşturur.  Gerçek olaylar, rakamlar ve rekabet söz konusu olduğunda erkeklerin zihinleri aslan kesilir. Uzmanlara göre erkekler beyinlerinin sol; yani analitik tarafını kullanmaktan çok memnunlar. Böylelikle her şeyi kronolojik şekilde hatırlayabiliyorlar. Bunun bir avantajı da var; duygusal bağlamdaki olayları hatırlamadıkları için daha az kin tutuyorlar.

thinkstockphotos-dv1693021-1-

DUYGUSAL TARAF
Kadınlar ilişkideki problemlere karşı duyarlı olmalarına rağmen hiç olmayan yerden problem de çıkarabilirler. Bunun basit bir açıklaması var. Beynin evham merkezi olan ön korteks tabakası, kadınlarda hem daha büyük hem de daha kolay faaliyete geçebiliyor. Beynimizin duygusal merkezinde daha çok faaliyet olduğu için olaylara olumsuz yaklaşım göstermemiz de bir o kadar artıyor. Esasen kadınların beyinleri tehlikeyi hissetmek ve ortaya çıkarmak üzere programlanmış ve bu yüzden kadınlar yoğun şekilde bebeklerini koruma içgüdüsüne sahipler.

Bu, küçükleri savunmak için harika bir yol ama günlük hayatta yaşadığımız romantik durumlar için pek uygun değil. Ön korteks tabakası bazen bizi kandırır ve erkek arkadaşımızın saatlerce aramaması ya da en yakın kız arkadaşıyla yemeğe çıkması durumlarında aşırı tepki vermemize sebep olabilir. Beyin dalgalarının analiz sonuçlarının gösterdiği kadarıyla kadınların beyinleri korku ve acıyı hissetme konusunda erkeklerin beyninden daha aktif çalışıyor ve bu yüzden kadınlar bu tarz duygulara verdikleri tepkileri bastırmakta hayli zorlanıyorlar. İşte bu da, erkeklerin neden kadınlardan daha cesur olduklarını açıklıyor.

Lying-About-Money-Your-Spouse

AYRILIK SONRASI
Ayrılıktan sonra çoğu kadın bitik durumdadır. Sürekli ağlamalar, burun çekmeler eşliğinde kaselerce dondurma tüketilir böyle dönemlerde. Erkekler ise kalpleri kaç parçaya bölünmüş olursa olsun, hayatlarına devam eder. Haksızlık ya da değil ama biz daha fazla oksitosin salgıladığımız için üzücü durumlarda hemen kendimizi salıveririz. Çok bağlı olduğunuz ve sevdiğiniz birini kaybettiğinizde, bunu erkeklerden daha yoğun biçimde yaşarsınız.

Ayrılık, beynimizde bulunan ve bize kendimizi iyi hissettiren dopamin, serotonin ve oksitosin gibi nörokimyasalların yerle bir seviyeye düşmesine neden olur. Eğer tatmin edecekse söyleyelim; ayrılığın arkasından erkekler de üzülür ama bizim kadar değil. Aynı zamanda beyinlerinin duygusal kısmını pek kullanmadıkları için mantıksal tarafları olayı ele alır ve yönetir.

1fb1835

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...