Ay’a Gidecek İlk Özel Şirket Yolculuğa Hazır

Share

NASA’nın Ay’a insanlı uçuşları kesmesinin ardından Çinliler de kısa süre önce Ay’a robot göndermeyi başarmıştı ancak ilk defa bir özel şirket, Ay’a uzay gemisi indirmek üzere hazırlıklarını tamamladı ve izinlerini de aldı.

Orta vadede Ay’da madencilik yapmayı planlayan şirketin ilk adımı, 2017 içinde Ay’a bir keşif robotu indirmek. Moon Express isimli şirket bu işlem için gerekli olan 45 milyon dolarlık fonu da toplamış durumda.

Ayrıca, Google’ın açtığı “Lunar X Prize” yarışması da bütçesinin en az %90’ı özel fonlardan oluşan bir aracı 31 Aralık 2017’ye kadar Ay’a indiren ilk şirkete 20 milyon dolar ödül vadediyor. Böylece Moon Express 2017 içinde Ay’a inmeyi başarırsa, Google’dan da 20 milyon dolar alacak.

Ay’a yolculuklar yeniden başlıyor

Moon Express’in geliştirdiği ay robotu MX-1E’i dünyadan yörüngeye çıkaracak Elektron isimli roket de bu yolculuk sırasında ilk kez denenecek. Yüksek itme gücü ve düşük maliyeti ile yörüngeye küçük yükleri çıkarmak için pratik bir roket olarak hayata geçecek olan Elektron başarılı olursa, dünyadan yörüngeye çıkmak isteyenler yeni bir rokete kavuşmuş olacak.

Elektron roketi ile dünya yörüngesine çıkacak olan MX-1E ise burada roketten ayrılacak ve kendi motorlarıyla 4 gün sürecek yolculuk sonunda Ay’a iniş yapacak. Ardından Ay’da toprak analizleri alıp footğraflar çekecek ve maden çıkarmak için ideal noktaları tespit etmeye çalışacak olan robot, yakın gelecekteki maden operasyonları için hazırlık yapacak.

Tech Inside

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...