Tesla, Sürücüsünü Çölde Mahsur Bıraktı

Share

Las Vegas’ta bir Tesla sürücüsü, akıllı telefonunda sorun yaşayınca, motorunu kilitleyen otomobiliyle çölün ortasında mahsur kaldı. İşte teknolojinin tehlikeli yüzü.

red-tesla-model-s

Akıllı Teknolojiler hayatımıza girdikçe, manuel kullanımı olan her cihazdan uzaklaşıyoruz ancak akıllı teknolojiler hata verince, ne yapacağımıza dair hiçbir planımız yok.

Tamamen yapay zekayla ve hatta internete bağlı olarak çalışan Tesla otomobilleri de bu eksiğimizin önemli bir ispatı oldu.

Çölde kilometrelerce yürümek zorunda kalmak?

Las Vegas’ta bir Tesla sahibi, aracın akıllı telefonla çalışan uygulamasına güvenerek yanına araç anahtarlarını almadan yola çıktı. Aracın akıllı telefonla çalışmasını ve stop edilmesini sağlayan bu uygulama varken, Tesla sürücüleri anahtara ihtiyaç duymadıkları için bu çok normal bir durum.

Ancak sürücünün akıl edemediği şey, işine gitmek için geçmek zorunda olduğu Las Vegas çölünde, GSM sinyallerinin olmadığı detayı idi.

Sürücü, araçtan gelen bir sese bakmak için aracını çöl ortasında, yol kenarına park edip araçtan indiğinde, araç kapılarını otomatik olarak kilitledi ve motoru durdurdu.

Sürücü ise daha sonra araca girmek istediğinde telefon uygulamasının işe yaramadığını gördü çünkü uygulamanın çalışması için telefonun internet üzerinden Tesla sunucularına veri göndermesi, sunucuların da araca sinyal göndermesi gerekiyordu.

GSM sinyallerinin ulaşmadığı Las Vegas çölünde bu ayrıntıyı atlayan sürücü, ne internete ne telefona ulaşamadığı için, çöl ortasında son derece tehlikeli olan 6 km’lik yolu yürüyerek eve geri dönmek ve anahtarlarını alıp, taksiyle yeniden Tesla’nın yanına ulaşmak zorunda kaldı.

Bu olayda, sorun nispeten basitçe çözülmüş gibi görünse de, yüzlerce kilometre boyunca hiçbir yerleşim yerinin olmadığı Afrika, Arabistan veya Asya yollarında ya da ABD’nin iç kesimlerinde bu tür bir durumun yaşanması halinde, insanların hayati tehlike yaşayacağını tahmin etmek zor değil.

Shiftdelete

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...