İsimleri Kolay Hatırlamanın Yolları

Share

Hayatın her alanında insanlara isimleriyle hitap etmek, tanıştığınız kişilerin ismini unutmamak önemlidir. Fakat çoğu insan isimleri hatırlamakta zorluk çeker.

1990’larda bir arkadaşından isim hatırlama tekniklerini öğrendiğinde Mark Channon Londra’da bir barda çalışıyordu. O zamanlar tiyatro sanatçısı olmak isteyen Channon oyun için çok sayıda replik ezberliyor, ama isimleri aklında tutamıyordu.

alphagamma-the-limits-of-loyalty-when-habits-change-you’re-doomed-entrepreneurship-1021x580

Ama arkadaşının tekniği işe yaradı. Bir süre sonra müşterilerine isimleriyle hitap etmeye başladı. Birkaç yıl sonra BBC’ye bir hafıza oyunu programı hazırlıyordu. 1995’te Dünya Hafıza Şampiyonası’nda altıncı oldu.

Artık iş dünyası liderlerine hafıza geliştirme yöntemleri öğreten Channon, çalışanlarla güven ilişkisi kurmanın yanı sıra müşterilerle ilişkilerde de isimleri hatırlamanın önemli olduğunu söylüyor. Bu karşıdaki insanın söylediklerine önem verdiğiniz, dikkat ettiğiniz anlamına geliyor. “En etkili araçlardan biri, kalabalık bir yere girdiğinizde herkese ismiyle hitap edebilmenizdir” diyor Channon.

Hollanda’da BrainStudio adlı kuruluşta eğitimci olan Luc Swaab ise günümüzde dijital aletlerin hafızanın yerini aldığını, ama iyi bir hafıza için yatırım yapmanın önemli olduğunu vurguluyor.

New-age-thinking-man1

Yapı taşları
İsimleri unutmak özellikle bağlantı kurmanın önemli olduğu iş dünyasında sorun yaratabilir. Bu karşıdaki kişi tarafından önem vermediğiniz şeklinde algılanabilir.

Hafıza geliştirmek sadece sosyal ilişkiler bakımından yararlı olmaz. Toronto Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan ve hafızası hasara uğramış hastalarla çalışan Mary Pat McAndrews hafıza ile diğer beyin fonksiyonları arasındaki ilişkiyi inceliyor.

İsimleri hatırlamanın diğer bilişsel becerileri de geliştirdiğini söylüyor. Örneğin insanların hafızası geliştiğinde hayal güçleri de gelişiyor ve sorunlara daha yaratıcı çözümler buluyorlar.
“Hafıza sadece bir ismi hatırlamak değildir” diyor McAndrews. “Sosyal ilişkiler, karar verme ve sorun çözme konusunda da temel yapı taşını oluşturur.”

121199433-1024x683

Beş adımda isim hatırlama:
1- İsmi dikkatle dinleyin
2- İsmi tekrar edin
3- O ismi çağrıştıran bir imge düşünün
4- O imgenin o kişinin görünümüyle ilgili bir özelliğiyle bağlantısını kurun
5- Bir süre sonra bu bilgiyi tekrarlayın

BBC Türkçe

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...