Topkapı Sarayı’nın Zemini Kayıyor

Share

Topkapı Sarayı’nın bazı bölümlerinde oluşan yarıkların, saray zemininin denize doğru kayması ve zemin sıvılaşması nedeniyle oluştuğu ortaya çıktı.

Geçen yılın nisan ayında Gülhane Parkı’nın denize bakan kısmında yer alan çay bahçesinin duvarı çökmüştü. Müze yetkilileri aynı hatta bulunan Konyalı Restoran’ın duvarının da çöktüğünü, Topkapı Sarayı’nın denize bakan yamacında risk incelemesi yapacaklarını duyurmuştu.

Yapılan incemede, sarayın bodrumlarında da büyük hasar olduğu, duvarlarda küçük çatlakların yer aldığı sıvalar kaldırıldığında 10-15 santim genişliğinde yarıkların bulunduğu görülmüştü.

Hatta, Topkapı Hançeri, Kaşıkçı Elması, Nadir Şah Tahtı, Zümrüt Sorguç, Zümrütlü Maşrapa, Altın Miğfer, Hz. Osman’ın Kılıcı ve Abanoz Taht gibi eserlerin yer aldığı Fatih Köşkü, çökme tehlikesi olduğundan ziyarete kapatılmıştı.

Sarayın zemini kayıyor

Saraydaki yarıkların nedeni belli oldu. Saray zemininin Sarayburnu’na doğru kaydığı, zeminde de sıvılaşma meydana geldiği belirlendi.

Zemindeki kaymayı, Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi projelerin yarattığı zemin titreşimleri ile son iki yıldaki sismin hareketlerininin tetiklediği düşünülüyor. Sarayın 1920’de yapılan drenaj sistemininde de ‘yer yer tıkanmalar, körelme veya atık suyun deşarj edilememesinin’ zemin sıvılaşmasını artırdığı tahmin ediliyor.

Zemindeki sıvılaşma, önlem alınmadığı taktirde sarayı yerinden oynatabilir.

‘Çelik kazık’ ayakta tutacak

Ön inceleme raporunda, yapıyı ayakta tutmak için çeşitli öneriler de getirildi.

Buna göre yapıya zarar vermemek için Fatih Köşkü, Mecidiye Köşkü ve Mutfak bölümlerinin etrafı ile yamaçtaki istinat duvarına 1 ya da 1,5 metre aralıklarla ‘çelik kazıklar’ yerleştirilmesi planlandı.

Hürriyet

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...