Toprak Ağası Mark Zuckerberg

Share

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg Hawaii’ye bağlı Kauai adasında yaklaşık 283 hektarlık arazi satın almıştı. Bu arazi için iki yıl önce 100 milyon Dolar ödeyen Zuckerberg bölgedeki bazı arazileri satın alamamıştı. Bu sebeple şu anda Zuckerberg’in arazisinin ortasında, başkalarına ait irili ufaklı bazı toprak parçaları bulunuyor.

CF086985_1440

Zuckerberg’e ait şirketler, bu arazileri satın almak için 30 Aralık tarihinde Kauai mahkemesinde sekiz adet tapu davası açtı. Mahkemeden, bu toprakları açık artırma ile satışa çıkarması talep ediliyor. Böylece Zuckerberg, kendisine oluşturduğu özel plajını daha da özel bir hale getirmiş olacak.

Şu anda, bu arazilerin sahipleri, kendi arazilerine ulaşabilmek için Zuckerberg’in topraklarından geçme hakkına sahip. Bu toprak sahipleri, nesillerdir bu bölgede yaşayan ailelerin birer üyesi. Söz konusu araziler toplam 3,5 hektarlık bir alanı kaplıyor.

Muhataplara ulaşmak kolay değil

Davanın muhataplarının çoğu hayatta ancak bazıları yaşamını yitirmiş. Toprakların asıl sahipleri birkaç nesil önce yaşadığı için, günümüzde yaşayan varisler aslında bu topraklar üzerindeki sahiplik haklarının sadece küçük bir hissesini elinde bulunduruyor. Davalıların 20 gün içinde mahkemeye yanıt vermesi gerekiyor. Aksi taktirde haklarından feragat etmiş sayılacaklar.

Zuckerberg’in avukatı Keoni Shultz “Hawaii’de büyük bir arazinin içinde başkalarına ait küçük araziler bulunması normal bir durum. Genellikle bu arazilerin tapusu zamanla geçersiz hale geliyor ya da üzerine ipotek konuyor. Bazı durumlarda arazinin sahipleri, burada bir hakları olduğundan bile haberdar olmuyor. Bizim açtığımız davalar, bu toprakların asıl sahiplerinin belirlenmesi ve toprak üzerinde hak iddia eden herkesin kendi payını alması için açılıyor.” şeklinde konuştu.

“Herkes gelsin, payını alsın”

Açılan davalardan birisinin, 1894’te bölgede yaşamış bir Portekizli bir göçmenin soyundan gelen 300 kadar kişiyi muhatap aldığı belirtiliyor. Bu göçmenin torununun çocuğu olan 72 yaşındaki Carlos Andreade adlı bir vatandaş yakın zamana kadar bu toprakta yaşıyordu. Büyük ihtimalle diğer akrabalarının bu bölgede bulunan bir toprak üzerinde hakları olduğuna dair herhangi bir bilgisi yok. Andreade, bilinen akrabalarına yazdığı bir mektupta Zuckerberg’e yardımcı olmak istediğini ve tüm hisse sahiplerinin ödenecek paradan paylarını almasını söyledi.

MSN, Dünya Halleri

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...