Fazlalıkları Azaltın, Mutluluğu Katlayın

Share

Modern hayatın bitmek bilmeyen beklentileri, aile içi sorumluluklar, yetiştirmemiz gereken işler derken; hepimiz her gün kendimizi fiziksel ve zihinsel bir kalabalığın içinde buluyoruz. Peki bu kalabalıktan arınmak ve kafamızı boşaltmak için ne yapıyoruz?

Kafanızda biriken düşünceler, çoğu zaman yorgun ve bitkin hissetmenizin sebebi olurken; bu yoğunluk esas yapmanız gerekenleri sürekli ertelemenizin de en büyük nedenlerinden biri. Zihniniz günden güne açık bir savaş alanına dönüşürken, artan stresle birlikte hafızanız zayıflıyor ve psikolojik yorgunluğunuz zamanla fiziksel yorgunluk olarak da baş gösteriyor.

Stres söz konusu olduğunda, farkındalık, stresle baş edebilmeniz için en büyük yardımcınız olarak karşımıza çıkıyor. Enerjinizi geçmişle ilgili negatif düşüncelere yönlendirmek ya da sürekli olarak geleceği planlamakla harcamak yerine, anda olmanızı sağlayacak minimal farkındalık önerileri ile daha mutlu ve huzurlu olmanız mümkün.

indir

Biriktirmeyin, paylaşın.
Kafanızda sürekli aynı düşünceler dönüp durmaya başladığında, kendi düşüncelerinizden kurtulabilmek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntem, sahip olduklarınızı paylaşmak; zamanınızı, sahip olduklarınızı ya da fikirlerinizi…

Fazla zamanınızı başkalarına yardım için kullanın, fazla kıyafetlerinizi ihtiyacı olanlarla paylaşın, artan yemeklerinizle evsizleri ya da ihtiyaç sahiplerini doyurun… Küçük ya da büyük diye düşünmeden; zamanınızı, kıyafetlerinizi ya da gerçekten ihtiyaç duymadığınız şeyleri paylaşarak hayatınızı minimalize etmeye bakın. Kendinize, içinde bulunduğunuz şartlar ne kadar zor olursa olsun, her zaman daha zoruyla uğraşan birileri olduğunu hatırlatın ve enerjinizi bu kişilere yardım etmek için kullanın.

Life-Coaching-Online-For-Success

Eşyalara değil, insanlara değer verin.
Her ne kadar paranın mutluluğu satın alamayacağını biliyor olsak da, pek çoğumuz bir şeyler satın almaktan asla vazgeçmiyoruz. İndirim sezonları ile dolaplarımızı ve evlerimizi daha da kalabalıklaştırırken, bunların hiçbirinin bizi rahatlatmadığının farkına da varamıyoruz.

Ne var ki eşyalara değil, insanlara değer vermek ve hayatınızda eşyalardansa sevdiklerinize yer açmak, daha sade ve mutlu bir yaşama yol almanızı sağlayabilir. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar, aslında sizin için minimalizmin ve dolayısıyla huzur ve mutluluğun anahtarları.

Esas önemsediğiniz şey nedir?
Hayatınıza anlam katan değerler nelerdir?
Yanınızda kimleri görmek istiyorsunuz?
Sadeleştirin.

Doing-Nothing

Fiziksel dağınıklık aslında mental dağınıklığın da en büyük sebebi. Örneğin, minimal bir bakış açısıyla “kapsül gardırop” oluşturan kişiler, kendilerini her gün ne giyeceklerini düşünmek gibi uzun süreler ayrılan düşüncelerden de kurtarabiliyor. Ya da asla kullanmadığı renkli ve gösterişli mutfak eşyalarını mutfağınızdan çıkarmak, sizi bulaşık, temizleme, kurulama ve yerleştirme gibi işlere ayırdığınız vaktin azalmasını sağlayabiliyor. Dolayısıyla, daha minimal bir yaşam sürmek, zihninizin yanı sıra enerjinizi de daha faydalı şeyler için harcamanıza yardımcı oluyor.

Pek çok insan, olumsuz düşünceler, kararsızlık, yürümeyen ilişkiler, alkol bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı ya da herhangi bir şeyin fazla tüketimi gibi problemleriyle ilgili olarak terapiye başvuruyor. Zihin sağlığı söz konusu olduğunda, yavaşlamak ve sakinleşmek, aslında tüm problemlerinizin çözümünün temelinde yer alıyor. Derin nefes alma, meditasyon ve farkındalık; yalnızca daha sakin bir zihne değil, rahatlamış bir vücuda da sahip olmanıza yardımcı oluyor.

img-25-1024x683

İnsanlar olarak sonsuz bir enerjiye ya da zaman sahip değiliz. Dolayısıyla enerjinizi ve zamanınızı neler için kullanmak istediğinizi, ilişkilerinizi, düşüncelerinizi ve hareketlerinizi özenle seçmenizde, fazlalıkları hayatınızdan çıkarmanızda fayda var.

Hayatınızı hemen sadeleştirmeye başlamak için:

Daha az stres yapın.
Daha az araba kullanın.
Daha az mesajlaşın.
Daha az konuşun.
Daha az yiyin.

Çünkü sadeliği benimsediğiniz minimalist bir zihinle daha mutlu ve huzurlu bir yaşama kavuşmanız mümkün.

4

uplifers.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...