Hidrojen Metale Dönüştürüldü

Share

Yüksek basınçlı fizik alanında teknoloji ve uzay seyahatlerinde devrim yaratacak önemli bir gelişme kaydedildi. Bilim insanları hidrojeni ilk kez metale dönüştürmeyi başardı!

Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, hidrojen hakkında tüm bildiklerimizi unutturacak devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. 80 yılı aşkın bir süre önce teorisi ortaya atılan metalik hidrojen gerçeğe dönüştü.

Metalik hidrojen artık gerçek!

En basit ve hafif elementlerden olan ve gaz olarak kabul edilen hidrojen, soğutulduğunda ise sıvı hal alabiliyor. Bilim insanları ise teoriyi gerçeğe dönüştürerek hidrojeni metal haline getirmiş durumda.

Atomik metalik hidrojen olarak adlandırılan bu durum için bilim insanları, fiziğin kutsal kasesi yakıştırmasını yapıyor. Metalik hidrojen, Teknolojiyi ve yaşamı sonsuza kadar değiştirme potansiyeline sahip.

Bilim, teknoloji ve mekaniğin neredeyse 100 yıl önce, hidrojenin metalik hale getirilebileceği konusundaki teoriyi sonunda yakalaması oldukça önemli bir gelişmeyken bu dönüşüm içinse ciddi bir basınç gerekiyor.

Elmasın oluşumundan çok da farklı olmayan süreçte, hidrojene inç başına 495 gigapaskal ya da 71.7 milyon libre basınç uygulamak gerekiyor. Bu değerin, Dünya’nın merkezindeki basınçtan bile fazla olduğunun altı çiziliyor.

Sonuç olarak süper kompakt, yarı kararlı süper iletken ya da bir diğer deyişle atomik metalik hidrojen ortaya çıkıyor. Buradaki yarı kararlı ise, daha önceki sıvıdan gaza durumunun ortadan kalkması anlamında kullanılıyor. Yarı iletken kısmı ise bilim insanlarının odak noktası durumunda. Çünkü bu yeni ve nadir materyalin muhtemel uygulamaları heyecan verici.

Yarı iletkenlerin birçoğundaki sorun, ısı dağılımından dolayı enerjisinin yüzde 15 kadarını kaybedebiliyor olması. Metalik hidrojende bu sorun da bulunmuyor ve oda sıcaklığında bile elektrik iletebiliyor. Bu sayede enerjinin aktarımı ve saklanması anlamında bir devrim yaşanabileceği düşünülüyor.

Süper iletken uygulamalarının daha ötesinde, uzay bilimleri alanında da metalik hidrojen oldukça önemli. Moleküler hidrojeni, metalik hidrojene dönüştürmek için kullanılan enerji kadar, bu süreci ters çevirmek için aynı miktardaki enerjinin serbest kalması, tahrik sistemlerinde kullanılabilir nitelikte.

Tabii ki metalik hidrojen devriminin henüz çok başlarındayız. Öte yandan üretimin seri ve ucuz hale gelmesi ile insanoğlunu tamamen farklı bir gelecek bekliyor.

Shiftdelete

Hande Sheref

Daha çocukken ailesiyle birlikte ABD'ye yerleşen Hande, Los Angeles'ın bitmeyen sıcak rüzgarlarıyla her güne daha olgunlaşmış ve bilge olarak uyandığına inanıyor. Bir gün ülkesine dönme hayalinden asla vazgeçmeyen Hande Sheref, hayatın tadını çıkartmaktan geri kalmıyor. Serinletici'de ağırlıkla dünya ve teknoloji çalışmalarında yer alan yazar, hayatın bir resim tablosu olduğuna inananlardan...

You may also like...