Kaba Olmadan ‘Hayır’ Diyebilmenin 5 Yolu

Share

Verilen bir işi reddederken göstereceğiniz önemsemez tavır patronunuzla bir yüzleşmeye sebep olabilir. Akıllı bir yönetici çok fazla işi olduğunda bunu nasıl yöneteceğini bilir. Hareket ve sözcüklerin doğru kombinasyonuyla bu durumu çok rahat idare edebilirsiniz.

Doğruca söyleyin

Şirketiniz tarafından ciddiye alınmak istiyorsanız dürüst davranın. Temiz bir zihinle size verilmek istenen görevi yapıp yapamayacağınızı bir kez daha düşünün. Elimizin işle tamamen dolu olduğunu düşündüğümüz zamanlar oluyor; ancak etraflıca düşününce bu görevin tarafınızdan yapılabileceğini göreceğiniz zamanlar da olacaktır.

Zaman kazanın

Yeni görevinizi tamamlamak için zaman kazanmaya çalışın. Bir çalışan öncelik sırasına göre görevleri arasında git-gel yapabilir. Bu, hem takım liderini hem de yöneticiyi memnun edecektir. Üstünüzün iş yükünüzü fark edip teslim zamanınızı uzatacağı zamanlar da olacaktır.

Beden dilinizi kontrol edin

Sabit bir göz teması kurun ve doğru ses tonunu kullanın. Verilmek istenen bir görevi reddederken kibar olmalı ve geçerli sebepler sunmalısınız.

Sandviç yöntemini deneyin

‘‘Hayır’’ınızı iki pozitif ifade arasına yerleştirin. Konuşmaya karşınızdakinin ihtiyacını anladığınızı belirterek başlayın. “İşin gerekliliğini gerçekten anlıyorum” diye kabul edin “fakat x sebebinden ötürü bunu şu anda gerçekleştiremiyorum. Ancak durum gelecekte değişirse benden istediğiniz şeyi kesinlikle yaparım” şeklinde durumunuzu anlatın.

Açıklamanızla hazır olun

Size verilen işi neden kabul edemeyeceğinizi ve yapamayacağınızı daima iyice açıklayın. Üstünüzün size geçerli bir sebep sormasını beklemeyin, beklerseniz ciddiye alınmayabilirsiniz. ‘Hayır’ dediğiniz anda bu işi neden yapamayacağınızın gerçek ve geçerli sebebini açıkça sunun. Sebebiniz ne kadar sağlam olursa o kadar iyi.

CNN

Hande Sheref

Daha çocukken ailesiyle birlikte ABD'ye yerleşen Hande, Los Angeles'ın bitmeyen sıcak rüzgarlarıyla her güne daha olgunlaşmış ve bilge olarak uyandığına inanıyor. Bir gün ülkesine dönme hayalinden asla vazgeçmeyen Hande Sheref, hayatın tadını çıkartmaktan geri kalmıyor. Serinletici'de ağırlıkla dünya ve teknoloji çalışmalarında yer alan yazar, hayatın bir resim tablosu olduğuna inananlardan...

You may also like...