Ağız Şapırtısından Neden Rahatsız Oluruz?

Share

Ağız şapırtısı, nefes alma ya da tırnağın tahtaya sürtmesi gibi seslerden rahatsız olmamızın aslında mizofoni adında bir rahatsızlıkla ilgisi var. Kelime anlamı ‘sesten nefret etme’ olan bu rahatsızlık, bazı kişilerin belirli seslere dayanamamasına ve bir an önce o sesten uzaklaşma ya da o sesin kaynağını ortadan kaldırma ihtiyacı duymasına sebep oluyor.

Konu üzerine araştırma yapan ve kendisi de bir mizofoni hastası olan Olana Tansley-Hancock, hastaların rahatsız olduğu seslerin, beyinde savaş ya da kaç refleksini harekete geçirdiğini söylüyor. Kendisini nefes, yemek yeme ve hışırtının rahatsız ettiğini belirten Tansley-Hancock, daha önce çalıştığı yerlerde sürekli panik atak krizleri geçirdiğini belirtiyor. Genç kadın ayrıca sinema gibi insanların bir şeyler atıştırdığı yerlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştığını ifade ediyor.

BBC, Dünya Halleri

Hande Sheref

Daha çocukken ailesiyle birlikte ABD'ye yerleşen Hande, Los Angeles'ın bitmeyen sıcak rüzgarlarıyla her güne daha olgunlaşmış ve bilge olarak uyandığına inanıyor. Bir gün ülkesine dönme hayalinden asla vazgeçmeyen Hande Sheref, hayatın tadını çıkartmaktan geri kalmıyor. Serinletici'de ağırlıkla dünya ve teknoloji çalışmalarında yer alan yazar, hayatın bir resim tablosu olduğuna inananlardan...

You may also like...