Valentine’den bugüne Sevgililer Günü

Share

Yüzyıllar önce aşk için kendini feda eden St.Valentine’e adanarak gelenekselleşen “Sevgililer Günü”, bugün tüm dünyada kutlanıyor. Bu anlamlı günün tarihi binlerce yıl önceye, Roma İmparatorluğu’na dayanıyor.

Papaz Aziz Valentine’nin, Roma İmparatoru Claudius’un yasağına rağmen çiftleri gizlice evlendirdiği gerekçesiyle idam edilmesinin, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne zemin hazırladığına inanılıyor.

İdam edilmeden önce yattığı hapishanedeki gardiyanın kızına aşk mektupları yazan Valentine’nin notları, bugünkü Sevgililer Günü mesajlarının da ilham kaynağı oluyor.

Sevgililer Günü Medeniyetlerin Mirası

Romalılar tarafından İngiltere’ye taşınan “Sevgililer Günü”, daha sonraları dünyanın dört tarafına yayıldı. 17. yüzyıldaki inanışa göre, sevgililer kura çekerek isim belirler ve birbirlerine hediyeler verirdi.

İlk Sevgililer Günü kartını 1800’lü yıllarda yaşayan Amerikalı Esther Howland gönderdi. 19. yüzyılda ortaya çıkan bu kartlar, giderek şekil değiştirdi ve günümüzde internete taşındı.

“Sevgililer Günü”, dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı geleneklerle kutlanıyor. Romalılar döneminde yapılan bir festivalde kadınlar aşk mektupları yazar ve bunları bir vazoya koyardı. Romalı erkekler de bu mektupların üzerine isimlerini not düşer ve böylece çiftler birbirine aşklarını ilan ederlerdi.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...