Gezegeni İçin ‘Kalbi Atan’ Yıldız

Share

Sonuçları “Astrophysical Journal Letters” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Dünya’dan 400 ışık yılı uzaklıkta bir yıldız, yörüngesinde dönen gezegene karşılık veriyor.

İlk cümlede biraz anlaşılması güç bir durum ancak astronomların da sık karşılaştıkları bir durum değil. Bilim insanları Spitzer Teleskobu’nu kullanarak 350 saatten fazla gözlem yaptılar ve HAT-P-2 isimli bir yıldız ve HAT-P-2b isimli yıldızın etrafında dönen bir gezegen keşfetti. Gezegen Jüpiter’den yaklaşık 8 kat büyük bir gaz devi ve bazı dönemlerde yıldızı olan HAT-P-2’ye oldukça fazla yaklaşıyor.

Bilim insanları yaptıkları gözlemler sonucunda, HAT-P-2b’nin yörüngedeki hareketine yıldızı olan HAT-P-2’nin kalp atışı gibi belli belirsiz cevap verdiğini tespit etti. MIT’in Dünya, Atmosfer ve Gezegen Bilimleri Bölümünden Julien de Wit, yıldız ile gezegen arasında fiziksel bir bağ olduğunu ancak bunu henüz anlayamadıklarını dile getirdi.

Haber Uzay

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...