Hastayken egzersiz yapılabilir mi?

Share

Hasta olmana rağmen yine de antrenman yapmak istiyorsan, kendine şu soruyu sor: Semptomlar boyun kısmının altı kısmında mı üst kısmında mı?

Semptomlar boynundan üst kısımdaysa antrenman yapmalı mısın?

Boyun üstü semptomlara (burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırmak) sahipsen hafif ya da orta tempo çalışmaya devam edebilirsin. Semptomlarına iyi gelecek bir ilaç al. Eğer enerji seviyen yeterli geliyorsa, spor salonuna gidebilirsin: sadece yoğunluğu biraz düşür.

Örneğin sprint koşular yerine jogging dene. Eğer ağırlık kaldırıyorsan, tekrar sayısını artırın fakat ağırlıkları azalt. Setler arasındaki dinlenme sürelerini normalden uzun tutmaya dikkat et.

Spor salonlarında beraber çalıştığın kişileri de düşün: Ekipmanları kullandıktan sonra mutlaka sil. Öksüreceğin ya da hapşuracağın zaman ellerini değil havlu ya da peçeteleri kullan. Etrafına bulaştırabileceğin mikropları azaltmaya çalış.

Eğer kötü hissetmeye başlarsan, yoğunluğu hemen azalt ve salondan erken çık. Daha kötü olmak istemezsin.

Normal rutinine dönerken de aceleci olma. Kendini %100 iyi hissetmeden önce yoğun antrenman yapmaya başlama. Toparlanma sürecinizi uzatabilirsin.

Semptomlar boynundan alt kısımdaysa antrenman yapmalı mısın?

Eğer semptomlar boyun altındaysa (öksürük, nefes darlığı, göğüs gerginliği, mide bulantısı, kusma, ishal) ya da vücut sisteminle alakalıysa (yüksek ateş, eklem ağrıları) antrenmanı es geçmelisin.

Bu semptomlar daha ciddi bir enfeksiyonla alakalı olabilir.

Antrenmana devam etmekte zorlanacağın gibi, kendine solunum problemleri, dehidrasyon, baş dönmesi ve hatta bayılma gibi meseleler yaratabilirsin.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...