Facebook İntiharlara Dur Diyecek

Share

Facebook, yapay zekanın da desteğini ardına alan yeni intihar önleme araçlarıyla önemli bir görevi yerine getirmek hedefinde. Peki, mekanizma nasıl işleyecek?

sn-facebook

Facebook, her 40 saniyede bir intihar sonucu ölümlerin gerçekleştiğini ve bunun 15-29 yaş aralığında öne çıkan ikinci ölüm sebebi olduğunun altını çiziyor. Şirket, uzmanların intiharları önlemek için yapılabilecek en iyi şeyin ise, bu kişilere önem verdiğinizi göstermek olduğu ifade etmekte. İntiharları önlemeyi kendine misyon edinen sosyal ağ şimdi de yeni intihar önleme araçlarına dikkat çekiyor.

Facebook yeni intihar önleme araçlarını duyurdu

Facebook, hem platformunda hem de platformu dışında güvenli bir topluluk inşa edilmesine yardımcı olmak amacıyla yeni intihar önleme araçlarını geliştirmiş durumda. Sıkıntıdaki bireyleri onlara destek olabilecek kişilerle bağlayacak platform, araçlarını ve sunduğu kaynakları güncellediklerini açıkladı.

Bundan böyle, daha önce intihar edebileceği bildirilmiş olan kişilerin gönderi kalıpları yapay zeka ile incelenecek. Bu mekanizma sayesinde Facebook, bir gönderinin bildirilmesi için bu kişinin arkadaşlarına daha belirgin seçenekler sunacak.

Ek olarak Facebook, test edilen kalıp tanımlama Teknolojisinin otomatik olarak gönderinin intihar düşünceleri içermekte olduğunu tespit edebileceğini belirtiyor. Facebook algoritması tarafından işaretlenen gönderiler, kişinin bir arkadaşı tarafından bildirilmemiş olsa da şirketin Topluluk Operasyonları ekibi tarafından da kontrol edilebilecek ve kişiye doğrudan destek önerilebilecek. Tabii ki bu durumun gizlilik tartışmalarını da beraberinde getirebilir.

Yapay zeka destekli testlerin ilk olarak ABD’de denenmeye başladığı ifade edilirken, testlerin yaygınlaştırılması veya kalıcılığı konusunda henüz herhangi bir açıklama yapılmıyor. Yani Facebook, algoritmasının güvenilirliğinden emin olmak istiyor gibi gözüküyor.

Facebook, bazı yeni intihar önleme araçlarını video ve Facebook Messenger servisleri için de sunmuş durumda. Facebook Live’ın da yaygınlaşmasıyla intihar önleme araçlarının buraya da dahil edilmesi sayesinde kişinin arkadaşları veya bu yayını izleyenler de kişiyle doğrudan iletişime geçebilecek ya da durumunu Facebook’a bildirebilecek. Özellikle Facebook Live sırasında gerçekleşen intihar sonrasında şirketin işleri daha sıkı tuttuğunu söylemek mümkün.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...