Korkacağımızı bile bile neden korku filmi izleriz?

Share

Korku filmleri izlemek, korku tüneline girmek, korku hikayeleri anlatmak… İnsan evladının tuhaf hareketleri sıralamasında liste başını zorlayan şey korkuyu sevmek. Peki bu iş neden böyle?

University of North Carolina, Wilmington’tan Christopher Hall, PhD, neden bazı insanların korkmayı sevdiğini 3 ana başlıkta anlatmış. Olayın özeti şöyle:

1. Adrenalin patlaması: Adrenalin en basit tanımıyla böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hayatta kalma hormonu. Korktuğumuz an vücutta bir adrenalin patlaması yaşanır. Bu da ani bir enerji ve dikkat artışına, o an bulunduğumuz çevreye dair farkındalığımızın tavan yapmasına sebep olur. Bu his bağımlılık yaratabilir, hele ki cep telefonuydu, mesajdı, maildi derken sürekli dikkatinizin böğrüne böğrüne saplanan uyaranlar içinde yaşıyorsanız… Korktuğumuzda dikkatimiz berraklaşır ve yaşadığımız ana bağlanmış oluruz.

DSC_1848.NEF

2. Kontrol faktörü: Garip gelebilir ama korktuğumuzda ve böylece belanın üstesinden geldiğimizde daha bir kendimize güvenli, daha bir kontrol sahibi hissederiz. İnsan olayları öngörebildiğinde, bu olaylar ortaya çıktığında ve sonuçta bunun üstünden gelip hayatta kalabildiğinde güvende hisseder. Yani olayları tahmin ve kontrol edebilmek güven hissini beraberinde getirir. Korkuyu sevmemizin sebeplerinden biri bu histir. “Korku verici bir olay olduğunu öngörebildim, öngördüğüm gibi korkuyu hissettim ve sonrasında hayatta kalabildim.”

Scary-Movie

3. Macera ve başarı hissi: Güzel maceraları severiz. Korkunun peşinden gidişimiz biraz da bundandır. Macerayla gelen korku hissini deneyimlediğimiz ve sonrasında hayatta kaldığımızda bir şeyleri başarmış olmanın kahramanvari hazzını duyarız. O haz, korkuyu sevmek için bir sebeptir.

Darling2-1

nolm.us

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...