Topuklu Ayakkabı Bel Ağrısı Yapar Mı?

Share

Fransız kralı XIV. Louis (1643-1715) döneminden beri kadınlar daha güzel görünmek amacı ile yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmektedir. Günümüzde ise kadınların %59’u günde 1-8 saat kadar bir süre topuklu ayakkabı giymektedir.

Fizyoterapistler alışkanlık edinilmiş olan düzenli topuklu ayakkabı giyilmesinin bel çukuru kavisini (lomber lordoz) arttırdığını ve bu nedenle de bel ağrısına neden olduğunu söylüyor.

women-at-work-red-lipstick-project-e1483915940452

Topuklu ayakkabılar ve bel ağrısı

Omurgamızın duruşu, pelvis postürümüzle ilişkilidir, bel çukurumuzun artması pelvis postürümüzde değişikliklere neden olur. Uzun süreli yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde pelvis öne doğru açılanma yapar.

Bel ağrısından muzdarip olan kişilerin %25’i sakroiliak eklem dediğimiz Pelvis eklemlerinin fonksiyon bozukluğundan kaynaklanır. Bu disfonksiyonun oluşmasının sebebi tam olarak aydınlatılamamış olsa da; pelvis asimetrisi, eklemin hipomobil, hipermobil yada instabil olması, bacak boyunda anatomik yada fonksiyonel kısalık olması gibi durumlar neden olabilir.

Yüksek topuklu ayakkabılar ayrıca aşil tendonunun kısalmasına da neden olur. Bu gibi nedenler ile yürüme paterninde değişiklikler meydana gelir. Uzun vadede ise diz eklemlerinde dejenerasyon meydana gelebilir.

Bel çukuru kavisinin değişmesi ile birlikte bel kaslarındaki kompansatuar aktivitesinde artış görülür. Tüm bu biyomekanik değişiklikler bel ağrımızın nedeni olabilir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar; düz taban ayakkabıların da vücut mekaniğine uygun olmadığından yine bel ağrısına neden olabileceğini göstermektedir.

Uplifers

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...