Tabletlere Olan İlgi Azalıyor

Share

En son ne zaman sizi etkileyen bir tablet gördünüz? Bir zamanların en popüler oyuncakları olan tabletlerin satış rakamları her geçen gün azalıyor. Peki neden artık kimse tablet almıyor?

Steve Jobs’ın sahneye çıkıp ilk iPad’i tanıtmasının üzerinden yaklaşık 7 sene geçti. Yepyeni bir kullanıcı deneyimi yaratacağı iddia edilen, çok büyük potansiyele sahip olduğu söylenen tabletler o günden beri farklı boyutlarda, farklı işletim sistemleriyle ve farklı fiyatlarla karşımıza çıkıyor. Ancak sizler de mutlaka fark etmişsinizdir son dönemde tabletlerle ilgili haberler, yeni model duyuruları vb. şeyler iyice azaldı. Azalan tek şey haberler ve duyurular değil elbette. Dünyaca ünlü pazar araştırma şirketi IDC’nin rakamlarına göre tablet satışları tüm dünyada geriliyor. Neden artık kimse tablet almıyor diye sorduğumuzda bunun ardında yatan birçok sebep olduğunu görüyoruz.

Tablet çılgınlığının ilk başladığı günlerde bir tablet alanlar şimdilerde bu cihazları ne kadar az kullandıklarının farkına varmaya başladı. Birçok tablet sahibi için bu cihazlar artık bir köşede duran aksesuarlardan başka bir şey değil.

Tablet sahibi olanların büyük çoğunluğunun bu cihazları çok kullanmaması, yeni ve yenilikçi modellerin artık pek gözükmemesi, markaların yeni tablet modelleri piyasaya sürmemesi gibi nedenler de yeni tablet alacak kişilerin sayısını epey azaltıyor. Bu durumun yanı sıra akıllı telefonların ve dizüstü bilgisayarların yeteneklerinin artması da çok önemli bir etki yaratıyor. Neden artık kimse tablet almıyor diye düşündük ve nedenleri sizler için derledik.

Telefon Ekranları Büyüyor

Neden artık kimse tablet almıyor sorusunun cevabını bulmak için ilk adım insanların en başta neden tablet aldıklarını anlamak olacaktır. Tabletler ilk çıktığında telefonlara göre en önemli artıları daha büyük ekrana sahip olmalarıydı. Tabletlerin ekran boyutları, bazı büyük modeller dışında 7 ila 10 inç arasında değişiyor. Bu boyutlar her ne kadar en büyük telefondan çok daha büyük olsa da telefon ekranlarının büyüme eğilimi tabletlere olan ihtiyacı engelliyor.

Büyük ekranlı Android telefonlardan iPhone Plus modellerine kadar, eğer telefonunuzun 5,5 inç bir ekranı varsa tabletten aldığınız deneyimi bu telefonlarda büyük ölçüde alabiliyorsunuz. 5,5 inç veya üzerinde bir telefonda çok geniş bir dokunmatik yüzeye sahip oluyorsunuz. Bu ekranlarda kalemle not almak, görselleri ve videoları geniş bir şekilde izlemek, bir şeyler okumak gayet rahat ve bu da tabletin sunduğu en önemli avantajı ortadan kaldırıyor.

Dizüstü Bilgisayarlar Hafifliyor

Tabletler ilk çıktığında asıl hedefleri dizüstü bilgisayarlara olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktı. Çünkü o zamanlar dizüstü bilgisayar ağır, kalın, pil ömrü düşük cihazlardı ve tabletler bütün bu dezavantajı ortadan kaldırıyordu. Şimdi ise durum çok daha farklı.

Piyasada artık eskisinden çok daha fazla sayıda 13 inç dizüstü bilgisayar görmeye başladık. Bu trendin nedeni ise insanların artık daha rahat taşınabilir dizüstü bilgisayarlar istemesi. 1 kg civarında ağırlıklara sahip birçok model bulmak mümkün. Peki birkaç yüz gram fark için tam bir klavyeden, daha büyük ekrandan, istediğiniz programı kullanabilmekten neden vazgeçmek isteyenesiniz ki?

Pil Ömrü Bir Sorun Olmaktan Çıktı

Şimdi bile çoğu tablet modelinin pil ömrü birçok akıllı telefonun pil ömründen fazla. Ancak burada asıl soru “Hangisinin pil ömrü daha uzun?” değil, “Hangisine daha çok ihtiyacım var?” olmalı. Kabul edelim ki artık dışarı çıktığınızda yanınıza telefonunuzu almamak gibi bir seçeneğiniz yok. Bu yüzden telefonun pil ömrünün daha az olması tablet tercih etmeniz için bir neden değil. Peki çok fazla ekstra ağırlık taşımadan yanınıza almak isteyeceğiniz ikinci cihaz ne olacak? Tablet mi, dizüstü bilgisayar mı?

Başta sorduğumuz soru burada da geçerli. “Hangisine daha çok ihtiyacınız var?” Elbette sadece birkaç online dergi okuyup, film ya da dizi seyredecekseniz belki tableti tercih edebilirsiniz. Öte yandan eğer aradığınız şey verimlilikse dizüstü bilgisayarı tercih etmenizi tavsiye ederiz. Artık birçok modelin 6 saat kadar pil ömrü sunduğunu da dikkate alırsak, şarj bitene kadar bir güç kaynağı bulma ihtimalinizin çok yüksek olduğunu da söyleyebiliriz.

İkisi Bir Arada Bilgisayarlar

Neden artık kimse tablet almıyor sorusunun en çok öne çıkan yanıtı bu cihazlar olabilir. İstenildiği zaman tablet şeklinde kullanılabilen, istendiğinde de klavyesi, faresi ve yazılım çeşitliliğiyle tam bir bilgisayar olan ikisi bir arada bilgisayarların tablet almayı düşünen çok kişinin aklını çelmiştir.

Tabletlerin ve dizüstü bilgisayarların en avantajlı özelliklerini bünyesinde toplayan bu cihazlar, standart tabletlerden biraz daha ağır olmalarının dışında bir tabletin yaptığı her şeyi ve daha fazlasını yapabiliyor. Microsoft’un Surface Pro’su bu alanda diğer markalara yol gösterici oldu ve bu tip modelleri her geçen gün daha sık görüyoruz. Bu satırların da ikisi bir arada bilgisayarla yazıldığını söyleyelim.

E-Kitap Okumak İçin Uygun mu?

Eğer zaten bir tabletiniz varsa, bu cihazı ne için kullandığınızı düşündüğünüzde e-kitap okumak gelecektir. Gerçekten de, telefon ekranları uzun süre bir şey okumaya kalktığınızda gözünüzü yorabiliyor. Daha büyük bir ekranın daha rahat olduğu kesin. İkisi bir arada bilgisayar ya da dizüstü bilgisayar da kitap okumak için her zaman ergonomik olmayabilir.

İşte en sonunda tableti kullanmak için bir neden bulduk diye düşünürken, e-reader’ları atladığımız aklımıza geldi. Sırf e-kitap okumak için tasarlanan bu cihazlar, hem çok hafif, hem gözleri yormuyor, hem pil ömürleri tablete kıyasla çok uzun, hem de kapasiteleri geniş. En hafif tabletle bile uzun süre bir şey okumak istediğinizde kolunuzun yorulduğunu fark edeceksiniz. Ayrıca parlak ekrana yakından uzun süre dikkatli bir şekilde bakmak da gözleri çok yoruyor. Durum böyle olunca, e-kitap okumak için bir tablet yerine e-reader almak çok daha mantıklı oluyor.

Tablette Oyun

Daha büyük ekranda oyun oynamak genelde daha keyiflidir. Eğer görselliği öne çıkan, detaylı grafiklere sahip bir oyun oynuyorsanız büyük ekranda aldığınız keyif daha fazla olacaktır. Öte yandan Candy Crush ve Angry Birds tarzı mobil oyunları tercih ediyorsanız, ekran boyutunun çok da önemi olmadığını düşünebilirsiniz.

Tabletler için özel olarak geliştirilen çok fazla oyun yok. Infinity Blade veya Dead Trigger gibi iddialı grafiklere sahip oyunlar, 5 inç ekrana sahip telefonlarda da gayet tatminkar şekilde oynanabiliyor. Daha gelişmiş oyunlar arıyorsanız zaten tablet yerine PC ya da konsol tercih edersiniz. Eğer büyük ekranlı bir telefonunuz varsa mobil oyunlardan alabileceğiniz keyfi fazlasıyla alabilirsiniz, bunun için ayrıca bir tablet almanıza gerek yok.

Tablete Özel İçerik

Google Play ya da App Store’da gezdiyseniz tabletlere özel olarak hazırlanan uygulama sayısının çok fazla olmadığını görmüşsünüzdür. Çoğu uygulamanın tablet sürümü de sadece daha büyük ekran için ölçeklenmiş halidir. Öte yandan, aradığınız şey verimlilik, günlük işleri yapabilme özelliği ise Android ve iOS’un bu alanda Windows’un hala çok gerisinde olduğunu belirtelim. Android ve iOS’taki çoklu işlem yapabilme özelliği henüz Windows’ta ya da MacOS’ta alışılan seviyede değil.

Sonuç olarak, gerçekten bir tablet almanıza neden olacak, özel, verimli ve kullanışlı uygulama neredeyse yok denebilir. Sadece birkaç uygulama kullanmak için ayrı bir cihaz alıp taşımak isteyen olabilir, ancak firmalar neden artık kimse tablet almıyor diye düşünüyorsa belki de tabletlere özel daha fazla yazılım çıkarmalılar.

CNN

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...