Norveç Gemiler İçin Tünel İnşa Edecek

Share

Norveç hükumeti, dünyanın ilk gemi tünelini açma planını onayladı. 45 metre yükseklik ve 36 metre genişliğe sahip olması planlanan tünelin uzunluğu ise 1,7 km olacak. Bu tünelin inşası ile birlikte, gemilerin Kuzey Denizi ile Norveç Denizi arasında geçişi kolaylaştırılacak. Yüksek hızlı rüzgarlar ve olumsuz hava koşulları sebebiyle bölgede sık sık gemi kazaları yaşandığı belirtiliyor. İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinden bu yana bölgede yaşanan 46 gemi kazasında 33 kişi yaşamını yitirdi.

Norveç için gemi taşımacılığı, petrol satışının ardından en önemli ikinci gelir kaynağı olduğu için hükumet bu alana yatırım yapmak istiyor. Ancak proje, 645 metre yüksekliği bulunan bir dağda (Stad yarımadası), deniz seviyesinin 12 metre altına inen bir tünel açmak olunca maliyet de yükseliyor. 19. yüzyıldan bu yana yapılması hayal edilen gemi tünelinin bugünkü maliyeti 1,7 milyar Norveç Kronu (yaklaşık 740 milyon Lira) olarak belirlendi.

Meclisin onayı gerekiyor

Hükumet projeye destek verse de tünelin açılması için meclisin onayı gerekiyor. 1980’lerden bu yana, bu tünel ile ilgili 18 farklı fizibilite çalışması yapıldı ve farklı çalışmalardan farklı sonuçlar elde edildi. Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Prof. Knut Samset’e göre bu proje ekonomik olarak fayda sağlamaktan oldukça uzak.

Tünelin amacı, zamandan tasarruf etmek olmayacak. Tünelden geçmek ve dağın etrafından dolaşmak aşağı yukarı aynı zamanı alacak. Ancak kötü hava koşullarına karşı tünelin sağlayacağı koruma, kazaların önlenmesinde önemli yer tutacak. Ayrıca gemilerin kötü hava koşullarında gecikmesinin de önüne geçilmiş olacak.

Norveç gibi sert doğa şartlarına sahip bir ülkede böyle bir tünelin açılması onaylanabilir ancak yakın bir gelecekte bu tünele rakip çıkması ihtimali zor görünüyor.

BBC

Sinem Bekler

Çeşitli gazetelerde muhabir olarak çalışan Sinem, yayıncılığın geleceğini online medyada görmesiyle son dönemdeki çalışmalarını bu yöne kaydırmaktan bir an bile kuşku duymadı. İşletme Bölümü mezunu olan Sinem, kültür sanat dünyasıyla da yakından ilgileniyor ve kendini tam bir başak kadını olarak nitelendiriyor.

You may also like...