Apartmanın İçinden Tren Geçiyor

Share

Çin’in güneydoğusunda yer alan Chongqing şehrindeki nüfus yoğunluğu, şehir planlamacılarını yaratıcı bir çözüm üretmeye yöneltti.

49 milyon kişinin 31 bin metrekarelik bir alanda yaşamak zorunda kaldığı şehirde, 19 katlı bir apartmanın içerisine hafif raylı sistem istasyonu inşa edildi.

thumbnail_detail_490913

​Apartmanın 6 ila 8. katları arasına inşa edilen istasyon sayesinde, planlamacılar aracın bölgeden geçişi için tüm binayı yıkmak zorunda kalmazken, apartman sakinleri de binadan çıkmadan araca binebiliyor.

Ses yalıtım sistemi sayesinde apartman sakinleri, bir bulaşık makinesinin yarattığı kadar gürültüye maruz kalıyor.

Şehrin ulaştırma sözcüsü, zamanında gerçekleştirilen çarpık kentleşme nedeniyle ray döşemek için boş alan bulmakta zorlandıklarını, bu tarz yaratıcı çözümlerin gerçek bir değişim sağlayabileceğini belirtiyor.

Çin’deki 4 belediyen biri olan liman kenti Chongqing, Yangtze Nehri yatağı boyunca uzanıyor. Chongqing kenti, etrafını sarmalayan tepeler ve ormanlar nedeniyle, ‘Dağ Şehri’ lakabıyla tanınıyor.

Sputniknews

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...