Kafa dinlemek için patronunuzdan izin istemenin yolları

Share

İş yerinde yaşanan stresi orada bırakmanın, hayatın diğer alanlarına yansıtmamanın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Hafta sonları kendimizi sakinleştirmek için yaptığımız onca aktivite, terapiler, yoga ve meditasyonlar bir yere kadar kadar işe yarıyor.

Oysa sorunu kökünden çözmek için, belki de patronunuza iş yerinde yaşadığınız stresin sizi ne kadar bunalttığını ve bir süreliğine kafa dinlemeniz gerektiğini anlatmanız gerekiyor. İşte patronunuzu kafa dinlemek için izne ihtiyacınız olduğuna ikna etmenizi sağlayacak öneriler:

1. Önceden planlayın

Kariyer uzmanı Makenzie Chilton’ın önerisi, izin almak istediğiniz günleri önceden planlamanız şeklinde. Örneğin çalıştığınız iş yerinin insan kaynakları departmanına gidip bu konuyu gündeme getirebilirsiniz. İK departmanları genellikle bu tür izinlerin çalışanların yararına olduğunu bilir ve destekler.

The-Devil-Wears-Prada-Theme-Song-5

2. Pinokyo’luk yapmayın

Eğer stresten çok bunaldıysanız, işe gitmemek için patronunuza soğuk algınlığına yakalandığınız yalanını söylemeyin. Bunun yerine biraz ara vermenin hem şirket için hem de çalıştığınız ekip için daha iyi olacağını anlatmaya çalışın.

3. Detayları planlayın

Patronunuzun karşısına geçmeden önce ne söyleyeceğinizi ve nasıl söyleyeceğinizi planlamalısınız. Örneğin, cümlelerinizi soru sorarak bitirin ancak tonlamanızı bir yargı cümlesi şeklinde yapın. Böylelikle istediğiniz şeyi net bir şekilde belirtmiş ve bir yandan da soru sorarak gerekli nezaketi göstermiş olursunuz.

4. Talebinizi patronunuza uygun hale getirin

Psikolog Charlotte Howard’a göre patronunuzdan kafa dinlemek için izin istemenin yolu, patronunuzun özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Eğer patronunuz iş ve hedef odaklıysa, kişisel verimliliğinizi esas alın ve “Daha başarılı çalışabilmek için birkaç gün kafamı toplamaya ihtiyacım var” gibi cümleler kurabilirsiniz. Eğer patronunuz duygusal zekası daha yüksek biriyse, talebinizi yumuşatarak samimi bir hava yakalayabilir ve “Gerçekten çok zorlanıyorum, bir ara vermeye ihtiyacım var. Devam edebilmek için biraz zamana ihtiyacım var” gibi cümleler kurabilirsiniz.

5. Takviminizi önceden ayarlayın

Kafa dinlemek için izin almak istediğinizde, toplantılarınızı son dakika ertelemek yerine takviminizi önceden ayarlayıp yokluğunuzu yumuşak bir şekilde atlatabilirsiniz. Böylelikle hem siz hem de çalışma arkadaşlarınız daha rahat edersiniz.

6. Yardım isteyin

İş yerinde çoğu zaman işlerinizi yardım istemeden, kendiniz hallediyor olabilirsiniz. Ancak kafanızı dinlemek için işe gidemeyeceğiniz zamanlarda çalışma arkadaşlarınızdan yardım istemenizde bir sorun yok. Kendinize biraz alan yaratma beceriniz aslında biraz da başkalarından alacağınız yardıma bağlı.

7. Bir günlük hastalık izni alın

Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa, hasta olduğunuzu söyleyip bir günlüğüne işe gitmeyin. Ancak işe gitmediğiniz günü, gerçekten de kendinize ayırdığınızdan emin olun. Maillerinizi kontrol etmeyin, sizden istenen işlerle ilgilenmeyin. Sadece kendinizle kalın.

Uplifers

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...