Sosyal medyadan öncesini hatırlıyor musunuz?

Share

Günümüzde yaşanabilecek en kötü senaryolardan birini veriyoruz size: işten eve geldiniz, acilen bilgisayardan bir sunum göndermeniz gerekiyor ama elektrikler gitmiş, üstelik telefonunuzun da şarjı yok. Yani ne bilgisayar kullanabiliyor ne de telefondan sosyal medyada takılabiliyorsunuz. Eğer bu sizin için de kötü bir senaryo ise size bir sorumuz var: Sosyal medyadan önce ne yapıyorduk?

sss

Bugün yapılan birçok araştırma sosyal medyanın insanları her geçen gün daha çok mutsuzluğa ittiğini söylüyor; peki neden? Çünkü yine yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanlar kendi yaşamları çok iyi olduğunda değil, etrafındakilerin yaşamından daha iyi olduğunda mutlu olur. Düşünecek olursanız sosyal medyadan önce tanıdığınız insan sayısı çok daha azdı en azından etrafınızda her gün gördüğünüz kişi sayısı azdı. Dolayısıyla kendinizi çok daha az bir kitleyle kıyaslıyordunuz.

Bugünlerde ise Instagram’ın ‘keşfet’ kısmına baktığınızda gördüğünüz kıyafetler, eğlenceler, ilişkiler ve birçok aktivite sizin kendinizi mutsuz hissetmenize sebep olabilir. Canımız sıkıldığında yaptığımız şeylerin başında hemen bununla ilgili bir tweet atmak ya da Facebook’ta bir şarkı paylaşmak geliyor.

Peki sosyal medyadan önce canımız sıkıldığında ne yapıyorduk? Muhtemelen bir arkadaşımızı ya da ailemizi arayıp dertleşiyor ya da kafa dağıtıyorduk. Muhtemelen diyoruz, çünkü bu alışkanlıklardan vazgeçeli uzun zaman oldu. Sosyal medya bizi gerçekten ‘sosyal’ mi yapıyor yoksa gün geçtikçe asosyal mi oluyoruz? Bu sorunun cevabı tartışmaya açık, ancak şu bir gerçek: Birbirimizden gün geçtikçe kopuyoruz.

Bir gün boyunca hiç sosyal medya kullanmamayı deneyin; bakın bakalım kendinizi nasıl hissedeceksiniz. Belki uzun zamandır aradığınız huzuru bulacaksınız, belki de sıkıntıdan patlayacaksınız. Fakat böylece sosyal medya bağımlılığınızı anlamış olursunuz ve bunu çözmek için kolları sıvayabilirsiniz!

Elle/Ahsen Çelik

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...