Uçak Üretimi Yeniden Şekilleniyor

Share

Boeing ile Norsk Titanium iş birliği ile uçak üretim süreci tamamen bambaşka bir yönde ve daha az maliyetli olarak ilerleyecek. İşte, uçak üretimine yön verecek teknoloji.

Boeing bir ilki gerçekleştirerek uçaklarda yapısal bileşen olarak 3 boyutlu baskı Teknolojisiyle üretilmiş metal kullanacak. İlk olarak Boeing 787 Dreamliner serisi uçaklarda kullanılacak teknoloji, şirketi ciddi bir maliyet yükünden kurtaracak.

3 boyutlu baskı teknolojisi ilk kez uçaklarda kullanılacak

Boeing, 2018 yılı itibarıyla 3 boyutlu olarak basılan titanyum bileşen kullanımıyla her bir 787 Dreamliner uçağından 2 ile 3 milyon dolar arasında kar elde etme beklentisinde. Şirket, ilk defa bir uçak için basılmış yapısal titanyum üretilmesi konundaysa Norveç merkezli Norsk Titanium ile iş birliğine gitmiş durumda.

Şirketin, bu baskı teknolojisi için 787 Dreamliner modelini seçmesine sebep olarak diğer modellere göre daha fazla metal gerektirmesi gösteriliyor. Ayrıca, geleneksel yöntemlerle üretilen titanyum alaşımın daha pahalı olması bunda en büyük etken. Boeing’in bu iş birliği, havacılık endüstrisinde basılan metaller için önemli bir dönüm noktası. Yani şirketin bu baskı teknolojisine ve ortaya çıkan materyallere olan güvenini gösteriyor.

Boeing, 2016 başlarından Şubat 2017’ye kadar Federal Havacılık Dairesi’nden (FAA) bileşenlerin uygunluğu için onay almak konusunda ciddi bir süreç geçirdi. Ek olarak, materyal özellikleri ve üretim süreçleri için de bu yılın sonunda ekstra onayların alınması bekleniyor. Bu sayede Norsk’un her bir bileşen için ayrıca onay almadan, daha fazla 3 boyutlu titanyum basması planlanıyor. Böylece Boeing de çok daha fazla kar sağlamış olacak.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...