Lada Niva 4×4, Sınırlı Üretimle Geri Dönüyor

Share

1977 yılında üretim bandına çıkan Niva, 530 binlik başarılı satış rakamını ve 40 yıllık bir mirası geride bırakıyor.

Otomobil tarihinde tasarımıyla ikon haline gelmiş pek çok model vardır. Karanlıkta tek bir detayını gördüğümüzde bile bize “İşte bu o” dedirten bu karakteristik araçların varlığı şüphesiz günümüzde sürekli değişen ve gelişen tasarım yapılarının karşısında halen dimdik ayakta duruyor.

İlk geliştirme süreci 1971 yılında Land Rover şasisi üzerine başlayan araç VAZ tasarımcıları tarafından geliştirildi. Sivil hayata geçirilmiş 4×4 düşüncesi üzerine hayata geçirilen Niva, o önem VAZ markasının FIAT modelleri üzerine geliştirildiği otomobillerden de belli parça ve karakterler taşıdı. Prototip geliştirmesi süresinde çeşitli motor ve altyapı parçalarıyla denenen araç 1977 yılında üretime geçtiğinde dört tekerlekten çekiş altyapısı, kilitli diferansiyeli ve 1.6 litrelik motoruyla 60 santimetrelik su ve 100 santimetrelik kar birikintilerinden geçebilecek seviyede yollara çıkmaya başladı.

Sovyet otomobili denildiğinde ilk akla gelen araçlardan olan Niva için 40. yılına özel bir kutlamaya yapan Lada, üretim bandına çıktığı yıl olan 1977’ye özel olarak toplamda 1977 adetlik rakamla sınırlı üreteceği özel versiyonu meraklılarıyla buluşturmaya hazırlanıyor. Askeri kamuflaj renk seçeneğiyle birlikte gelen 40. yıl özel versiyonların içerisinde deri direksiyon, paslanmaz çelik kapı eşikleri ve özel versiyonun rozetleri kullanılıyor. Yeni versiyonlarla birlikte 83 beygirlik güç üreten 1.7 litrelik benzinli motorun kullanıldığı Niva’lar sipariş veren kullanıcılara Haziran ayında teslim edilecek.

Log

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...