Instagram, Botlara Savaş Açtı

Share

Instagram sahte hesap eylemlerini engellemek için, popüler otomatik takip ve beğeni hizmeti Instagress’i kapattırdı. Instagress, insanların hesaplarının başka kullanıcıların fotoğraflarını otomatik olarak beğenmesini ve yorum yazılmasını sağlayan servisini, “Instagram’ın talebi üzerine” kapatmak zorunda kaldığını açıkladı. Instagress’in şimdi kapatılan sitesinde, bu aracın “kendinin, benzer beğenilere ve tarza sahip küçük bir robot klonunu yaratıp senin için Instagram’da çalışmasını sağladığını” söylüyordu.

Bu hamle Instagram’ın, platform üzerinde eylemleri hızla artan botlara bir dur demeye karar verdiği anlamına gelebilir. Instagram adına konuşan bir sözcü, belirli uygulamalar hakkında yorumla bulunmadıklarını belirterek Instagram’ın geliştirici politikasının, Instagram üzerindeki verilerin üçüncü partiler tarafından satılmasının yasak olduğunu belirten maddesini işaret etti.

“Bot kullanmak sıradan bir eylem”

PetaPixel’de yakın zamanda paylaşılan bir gönderide Calder Wilson adlı bir fotoğrafçı, Instagress’i yaklaşık iki yıldır kullandığını ve her hafta binlerce fotoğrafı beğenip yorum yaptığını söylemişti. Wilson “Ne kadar çok beğenin ve takipçin varsa o kadar iyi fotoğrafçı olduğunun düşünüldüğü bir ortamda, pek çok kişi için bot kullanmak oldukça normal bir eylem.” şeklinde konuşmuştu.

Kaç kişinin Instagress’e ödeme yaptığı bilinmiyor. Servisi kullanmak için aylık 10 Dolar abone ücreti ödemek gerekiyordu. Perşembe günü kapatılmadan önce Instagress’in en az üç yıldır aktif olarak çalıştığı biliniyor. 2015’te yapılan bir araştırmada, Instagram üzerindeki hesapların yaklaşık yüzde 8’inin otomatik olarak çalışan spam hesapları olduğu tahmin edilmişti. Ayrıca yüzlerce üçüncü parti uygulamasının da site üzerinde sahte takipçi sattığı belirlenmişti.

Business Insider, Dünya Halleri

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...