Yapay Rahim, Bebeklere Umut Olacak

Share

Erken doğan prematüre bebeklerin, büyümelerinin sağlıklı bir şekilde olması için yapay rahim geliştiriliyor. Yapay rahimdeki bebek, anne kalp atış seslerini bile duyabilecek.

Prematüre bebekler, gelişim için yeterli zamanı olmadıklarından, hayatta kalma konusunda normal zamanda doğan bebeklere kıyasla çok fazla zorluk yaşıyorlar. Philadelphia Çocuk Hastanesi’ndeki doktorlar (CHOP) bu bebeklere bir savaş şansı vermek için yapay rahim geliştiriyor.

Yapay rahim ve sağlıklı büyüme

Araştırmacılar, doğum öncesi sıvıyı taklit eden bir madde ile dolu rahim benzeri bir ortam geliştirdi. Sistem, normal büyüme gösteren kuzular üzerinde test edildi ve gebelik süresinin ardından rahim benzeri kesede geçen birkaç haftalık sürede oldukça sağlıklı gelişim gösterdikleri gözlemlendi.

Fizyolojik destek sağlayan istem, özel hazırlanmış makinelere takılı sıvı dolu bir kaptan oluşuyor. Sensörler ve otomasyon sistemi, ortamın neredeyse tamamen steril olmasını ve sıcaklığın sabit olmasını sağlıyor. Bununla birlikte cihaz, kan dolaşımı için harici pompalar kullanmıyor. Kalp ve akciğerler çok az geliştiğinden kırılgan organlara zarar vermemek için hafif bir yapay basınç yeterli olmaktadır.

Annenin kalp atışlarını duyabilecek

Premeture bebeklerin hayatta kalma şansı doğum ağırlığına bağlı olarak yaklaşık yüzde 30-50 oranındadır. Bu nedenle doğum sonrasında 28. haftaya kadar desteklenmeleri gerekmektedir. Ekip, uterus dışı cihazını sekiz premeture kuzu üzerinde test etti. Yapay rahimde dört haftalık bir gelişim süresinin ardından kuzular sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açtı. Kuzuların yünleri büyüdü, normal büyümeleri gerçekleşti, nörolojik fonksiyonları ve organ olgunlaşması sağlıklı bir şekilde devam etti.

Ekip, daha sonra sistemi rafine etmek ve bebekler için hazırlamaya çalışacak. Prematüre bebek, yavru kuzunun sadece üçte biri boyutundadır. Bu nedenle yaşam destek sisteminin önemli ölçüde küçültülmesi gerekiyor. Doktorlar aynı zamanda annenin kalp atış seslerini simüle ederek yapay rahimde bebeğin duymasını istiyor. Ebeveynler için bir görüntüleme sistemi ile bebeğin gelişiminin gözlemlenmesi de hedefleniyor.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...