Kan Şelalesi’nin Gizemi Çözülüyor

Share

Asırlık bir gizem olan Kan Şelalesi (blood falls) hakkında çok fazla teori ortaya atılmıştı. Gerilim filmlerini andıran bu görüntünün nedeni artık keşfediliyor.

1911 yılından günümüze, bilim adamlarını şaşkına çeviren Kan Şelalesi’nin gizemi yavaş yavaş çözülüyor. Yapılan son araştırmayla Alaska Fairbanks Üniversitesi ve Colorado Üniversitesi’nden araştırmacılar, Kan Şelaleri’nin kaynağını keşfettiklerini söylüyor.

Demir mineralli, tuzlu su

54 km uzunluğundaki buzulun yüzünden dökülürken, mavimsi beyaz buz ile akan kan kırmızılı su arasındaki kontrast, adeta gerilim filmlerinden bir sahneyi andırıyor. Aslında kırmızımsı renk, tuzlu su ve demir minerallerinden kaynaklanmaktadır. Su periyodik olarak yüzeye ulaştığında ve havaya maruz kaldıkça, demir oksit haline gelerek koyu renk tonuna ulaşır. Asıl soru demir mineralleriyle zengin bu tuzlu su nereden geliyor?

Tuzlu suyun, bir milyon yıl boyunca orada sıkışmış olan buzun içindeki bir depodan geldiği bulundu. Daha şaşırtıcı bir şekilde, bu tuzlu su aslında dondurucu katı madde olması gerekirken, buzun altındaki sıcaklıklarda olduğu keşfedildi. Bunun nedeni tatlı su buzunun, tuzlu suyun ısınmasını sağlamasıdır. Suyun donmasıyla ısı yayılması, bu ısının çevredeki daha soğuk buzu ısıtmasını ve döngünün sürekliliğini sağlar.

Shiftdelete

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...