Uykuyu bozan 4 yiyecek

Share

Neredeyse adımı adımına aynı geçirdiğiniz günlerin bazısında yatağa yatar yatmaz mışıl mışıl uyumaya başlarken, bazısında neden sabahı sabahı ediyorsunuz da o uyku bir türlü gelmiyor dersiniz? Sorun yediklerinizde. Şimdiye kadar yapılan araştırmaların sonucunda bazı yiyeceklerin tüketiminin uykuyu olumsuz etkilediği kanıtlandı bile.

Lezzetleriyle bizi baştan çıkarırken, karşılığında uykumuzu elimizden alan 4 besin:

1- Bol baharatlı yemekler

Hint mutfağı gibi bol baharatlı yemekler, içerisindeki baharat miktarının çokluğu nedeniyle metabolizmanın çalışma hızını arttırarak zayıflamaya yardımcı oluyor. Buraya kadar her şey çok güzel, tabii. Ancak, aynı zamanda bu yemekler vücut sıcaklığını da arttırdığından uykusuz gecelere davetiye çıkarıyor. Bunların yanı sıra bol baharatlı tükettiğiniz yiyeceklerin yaptığı kalp yanması etkisi de uykuyu kaçıran güçlü sebeplerden.

2- Kırmızı et

Protein deposu olmasına rağmen kırmızı etin içindeki yağ oranı ve vücudun onu sindirme zorluğu uyku düzeninizi olumsuz etkileyebilir. Hatta aynı nedenden, yüksek miktarda protein alımını öneren diyetleri uygulayanlarda uykusuzluktan öte, uyku apnesi gibi ciddi sorunlar bile görülebiliyor.

3- Bitter çikolata

Çikolatalar arasında sağlıklı oluşu sebebiyle her gün biraz yemek için bize harika bir bahane de sunan bitter çikolata maalesef ki konu uyku olunca pek masum değil. Neden mi? Bazı bitter çikolataların içinde neredeyse bir fincan kahvedeki kadar kafein bulunabiliyor. Hatta çikolata ne kadar acıysa, içindeki kafein miktarı da o kadar fazla demek oluyor. Yani, geceleyin yastığa başınızı koyar koymaz tatlı rüyalara dalmak istiyorsanız yediğiniz çikolatalara ve miktarına dikkat etmekte fayda var.

4- Domates sosu

Domates sosu, içinde bulunan kalp dostu ve kanser düşmanı maddeler sayesinde sağlıklı yiyecekler arasında. Ancak, bu sosun içindeki asit miktarı fazlasıyla yüksek ve bu da gece boyunca kalp yanması ve hazımsızlığa yol açabiliyor. Burada bir yanlış anlaşılma olmadan hemen belirtelim, bu domates sosunu tüketmeyi tamamen kesmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece yatmadan en az üç saat önce onunla işiniz bitmiş olsun, yeter.

Elle

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...