‘Gerçek’ Kitap Satışları Artıyor

Share

E-kitap okuyucular kitaplarla karşılaştırıldığında daha kullanışlı gibi gelse de e-kitap okurken sayfanın arasına ayraç koyamazsınız veya kitabın neresinde olduğunuza bakmak için kitabı tutup sayfaları ölçemezsiniz. Tekrar dönüp bakmak istediğiniz bir kısım olursa kitabın sol sayfasında mıydı sağ sayfasında mıydı diye düşünerek bulamazsınız ya da okuması için arkadaşınıza normal bir kitap verir gibi ödünç veremezsiniz. Belki de en önemlisi, elektronik kitaplarınızı evinizin salonuna yerleştirdiğiniz dekoratif bir kitaplıkta sergileyemezsiniz. Muhtemelen bütün bu olumsuz etkilerden dolayı, e-kitap satışları yüzde 17 azalırken basılı kitapların oranı yüzde 8 oranında artmış durumda.

On yıl önce Kindle ilk kez satışa çıktığında, e-kitap okuyucu fikri çok cazip gelmişti. Tablet boyutunda bir cihazın içine yüzlerce kitap sığdırmak kulağa hoş geliyordu. Fakat bu on yıl içinde Kindle’da herhangi bir gelişme olmadı. Curtis Brown’da çalışan Cathryn Summerhayes, “Kindle başta çok cazip gelmişti. Ama şimdi kullanışsız ve modası geçmiş gibi geliyor. Etrafımızdaki her şeyin teknolojisi sürekli geliştiği için kullanıcılar muhtemelen Kindle’dan da birtakım gelişmeler bekliyor.” diyor.

Basılı kitaplar göze hitap ediyor

Diğer önemli nokta ise basılı kitapların göze daha çok hitap etmesi. Üstelik e-kitaplar basılı kitaplardan genellikle sadece dört beş lira daha ucuz oluyor. Basılı kitap satışlarının yükselmesindeki bir diğer etken de sosyal medya olsa gerek. #bookstagram hashtag’inde kitaplar fotoğrafların süper modeli haline gelmiş durumda. Kitapların yanına konan güzel çiçekler, kahve fincanları, biblolar da cabası. Ama kimse e-kitap okuyucusunun fotoğrafını bu şekilde çekmiyor.

Eskiden insanlar kitap okumayı sevdikleri için kitap alırlardı. Şimdi ise kitapların görüntüsünü beğendikleri için alıyorlar. Bookifer sitesinin sahibi Jennifer Cownie, “İnsanlar kitabın içinde ne olduğundan ziyade kitapların obje olarak nasıl göründüğüne odaklanıyor.” diyor.

Çocukların e-kitaba odaklanması zor

E-kitap satışının azalmasının bir sebebi de çocuk kitapları. Bir çocuğun gelişimi açısından son derece önemli olan kitap okuma etkinliği e-kitap okuyucu için pek uygun değil. Çocuğun kitabı eline alıp odaklanarak kitabın yarattığı dünyaya girebilmesi çok önemli. Bu anlamda elektronik bir cihaz dikkat dağıtıcı olabilir.

Yine de dijital kitapların basılı kitaplara düşman olduğu gibi bir sonuç çıkarmamalıyız. E-okuyucu kullanan insanlar da sık sık basılı kitaplar satın alıyorlar. Waterstones’un CEO’su James Daunt, “E-kitap çağı sona ermiş değil. E-kitap okuyucular ilk çıktığı zamanlarda aşırı ilgi gördü, şimdi ise kullanımı dengelendi. Ayrıca önemli olan insanların okuması, ne şekilde okudukları değil.” diyor.

The Guardian, Dünya Halleri

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...