Dünyanın En Hızlı SUV’si: Toyota Land Speed Cruiser

Share

Toyota’nın en önemli SUV modellerinden birisi olan Land Cruiser’in geliştirilmiş versiyonu rekorun çıtasını yeni bir noktaya konumlandırdı.

Geçtiğimiz kasım ayı içerisinde düzenlenen SEMA organizasyonu kapsamında karşımıza Toyota tarafından dünyanın enleri arasına giren bir SUV modeli tanıtıldı. Markanın yarış departmanı olan TRD tarafından geliştirilen projenin başrolünde Toyota ürün gamının en tepesinde yer alan Land Cruiser vardı. Land Speed Cruiser TRD adıyla tanıtılan modelin kaputunun altında kullanılan 5.7 litre hacminde twinturbo (Garrett) sekiz silindirli motor 2.000 beygirlik bir güç değeri üretiyordu. Land Speed Cruiser TRD’yi dünyanın enleri arasına sokan değeriyse erişebildiği maksimum sürat değeriydi. Saatte 355 kilometre gibi adeta bir süperspor otomobilini aratmayan bu değer büyük ses getirdi. Aradan geçen yaklaşık altı aylık zamanın ardından bu değerin üzerine çıkmak için tekrar canavarı asfalta çıkartan Toyota Racing ekibi elde ettiği dereceyle hem rekorunu kuvvetlendirdi hem de çoğu hiper otomobili geride bırakmayı başardı.

Otomobiller arasındaki hız rekoru geçmişinin kırılma noktalarından birisi 1993 yılı oldu. McLaren’ın efsane modeli F1’in 372 km/s‘lik değeriyle yeni bir boyut kazanan bu rekabette o dönem Jaguar XJ220 ile 349 km/s ile testlerini sonlandırdı. 90’lı yılların sonuna doğru 391 km/s ile yine McLaren F1 ile yeni bir çıtaya konumlandırılan rekor bugün SUV sınıfında yeni bir çıtaya konumlandırılıyor. Toyota’nın emekli Nascar pilotu Carl Edwards‘ın direksiyon başına geçtiği bu rekorda kasım ayında tanıtılan versiyon üzerine yapılan küçük ve noktasal değişimlerle erişilen 370,2 km/s‘lik değer artık yeni rekor olarak karşımızda duruyor. Elde edilen rekorun ardından Toyota cephesiyse halen iddialı. Yapılacak birkaç değişimle aracın daha da hızlı olabileceğine inandıklarını belirten Toyota yetkilileri belki önümüzdeki günlerde yeni bir denemeyle karşımızda olabilir.

Log

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...