Sabahları Dinlenmiş Olarak Uyanmak İçin 10 İpucu

Share

1) Hafta sonları da dahil olmak üzere yatma ve kalkma saatini mümkün olduğunca aynı saatlerde olmasına dikkat et.

2) Uyku için kendine yeterli süre ayarlamaya çalış. İhtiyaç duyulan uyku süresi kişiler arası farklılıklar gösterse de, ertesi gün dinlenmiş uyanmak için ihtiyacın olan ortalama uyku süresi 7-8 saattir.

3) Yatak odanın karanlık, sessiz ve serin olmasını sağla. Uyuduğun odanın içinde bulunan elektronik eşyaları kapat, kalın perdeler kullanarak ışık ve sesin odaya girmesini engellemeye çalış. Sabah kalktığında perdeleri aç. Gün ışığı uyanıklığa daha çabuk geçmene yardımcı olacaktır.

sabah_zinde_uyanmak_icin_tuyolar_1474966858_9787

4) Uyku öncesi ılık bir duş almak ya da kitap okumak gibi alışkanlıklar geliştir.

5) Uykudan bir-iki saat önce televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi parlak ışığa sahip cihazları kullanmayı bırak. Bu tip ekranların yaydıkları ışık, beyinde melatonin adlı uyku getirici hormonun salgılanmasını engeller, uykunun gecikmesine neden olur.

6) Yatmaya yakın egzersiz yapmaktan kaçın. Gün içinde egzersiz yaparak uykunu düzenlenmesine yardımcı ol.

7) Kafeinin vücuttan atılımı kişisel farklılık gösterebileceğinden, kafeinli içecekleri mümkün olduğunca azalt, akşam yemeğinden sonra hiç alma.

8) Gün içinde bir kez yapılacak şekerleme, 20 dakikayı geçmediği sürece, gece uykusuna yardımcı olacaktır.

9) Yarım kalan işleri yatak odanda yapma. Bir süre sonra yatak odası yarım kalan işleri akla getireceğinden kaygı duyulan bir yer olarak hatırlanmaya başlanacaktır.

10) Uykun gelmediği zamanlarda yatakta uykuyu beklemek yerine kalkıp az bir ışıkta kitap oku, müzik dinle. Televizyon izlersen programın içeriğine göre planladığından daha fazla televizyon karşısında kalmak zorunda kalabilirsin. Sonuçta bu durum uykunun daha da açılmasına neden olur.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...