Manchester’da Patlama: 19 Ölü

Share

İngiltere’nin kuzey şehri Manchester’daki konser alanı Arena’da patlama meydana geldi. Olayda en az 19 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.

manchester patlama

Manchester polisi, yerel saatle 22.30’da yaşanan olayın ‘terör saldırısı’ olarak değerlendirdiğini belirtti.

İngiltere Başbakanı Theresa May de olay için ‘dehşet verici bir terör saldırısı’ ifadesini kullandı.

İngiltere’de tüm siyasi partiler, 8 Haziran’da düzenlenecek seçim öncesi kampanyalarını askıya aldı.

Olay yerine giden sağlık ekipleri tedavi ettikleri bazı yaraların ‘şarapnel yarasına benzediğini’ söyledi.

Ambülans ekipleri de, konser alanından hastaneye en az 59 yaralının kaldırıldığını duyurdu.

Özellikle gençler ve çocuklar arasında popüler olan Amerikalı şarkıcı Ariana Grande’nin konseri sırasında alanda bulunan görgü tanıkları patlamanın konser bittikten sonra yaşandığını söyledi.

Konser alanı yaklaşık 18 bin kişilik kapasiteye sahip ancak olay anı Arena’da kaç kişinin bulunduğu henüz bilinmiyor. Konser alanındakilerin çoğunun 18 yaş altı gençler ve çocuklar olduğu bildiriliyor.

Patlamanın, konser biletlerinin satıldığı gişelere yakın bir alanda meydana geldiği düşünülüyor.

Görgü tanıkları, patlama seslerinin konserin bitiminde duyulduğunu, konser alanındakilerin çığlık atarak kaçışmaya başladığını söyledi.

Patlama anında Manchester Arena’da konserini tamamlamak üzere olan Amerikalı popstar Ariana Grande, Twitter hesabıdan paylaştığı mesajda ‘çok üzgün olduğunu, söyleyebilecek sözü olmadığını’ ifade etti.

‘Savaş filmi sahnesi gibiydi’

Yaşananları ‘Savaş filmi sahnesine’ benzeten görgü tanığı Andy Holey, patlamanın etkisiyle yere düştüğünü söyledi ve “Ayağa kalktığımda etrafa baktım, her yerde cansız bedenler vardı. 20-30 tane gördüm sanırım. Ölü olduklarını söyleyemem ama ölü gibiydiler” dedi.

Kızıyla konsere giden bir diğer görgü tanığı da, “Ariana, ‘Güle güle Manchester! dedi, ışıklar kapandı ve iki büyük patlama sesi geldi. Asansöre binip çıkışa doğru gidiyorduk. Kapılar açıldığında yerde kan gördüm, iki kişi yaralı yatıyordu. Yüzlerinde kan vardı” diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Muhafazakâr Parti lideri Theresa May yazılı açıklamasında, olayın ‘dehşet verici bir terör saldırısı olarak değerlendirildiğini’ söyledi ve “Düşüncelerimiz olayın kurbanları ve aileleriyle” mesajı verdi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Manchester’da korkunç olay. Düşüncelerim olaydan etkilenenler ve acil durum ekipleriyle” dedi.

‘Dışarı çıkarken kapıda patlama oldu’

Reuters haber ajansına konuşan görgü tanığı Catherine Macfarlane, “Dışarı çıkıyorduk tam kapının önündeyken çok büyük bir patlama yaşandı herkes çığlık atıyordu” dedi.

Macfarlane, patlama sesinin duyulmasıyla Arena’daki kalabalığın ‘panik halde çığlık atarak salondan çıkmaya çalıştğını’ söyledi.

Bomba imha ekipleri olay yerinde

Bir diğer görgü tanığı Robert Tempkin “Herkes bağırıp çağırıyordu, kaçışıyordu. Yerde ceketler, cep telefonları vardı. Bazıları kan gördüklerini söylüyordu, bazılarıysa balon veya hoparlörün patladığını söyledi” dedi.

Manchester’da yayımlanan Evening News gazetesi muhabiri Scheerhout, Twitter hesabından bölgeye yakın Wysthenshawe hastanesindeki Acil Servis çalışanlarının ‘çok sayıda yaralı beklediklerini’ yazdı.

Guardian gazetesi muhabiri Frances Perrauding de sosyal medyada paylaştığı videoda, bomba imha ekiplerinin de bölgeye intikal ettiğini aktardı.

Bölgeye yakın Katedral Bahçesi’nde şüpheli görünen bir düzenek olduğu gerekçesiyle kontrollü patlama yapıldı ancak yetkililer daha sonra ‘şüpheli görülen düzeneğin sahipsiz bırakılan kıyafet olduğunu’ açıkladı.

Manchester’da patlama sonrası konser için şehirde bulunanlara evlerinin kapılarını açanlar Twitter’da #RoomforManchester (Manchester için Oda) etiketi paylaştı.

BBC

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...