Bahar Yorgunluğu Mu, Yürüyen Mezar Sendromu Mu?

Share

“Bahar geldiğinde mi ben böyle olurum, yoksa böyle olduğumda mı gelir bahar?”

Walkingsandalslifestyle2

Halsizlik, yorgunluk, kaygı, asabiyet, dikkatsizlik ve uyku düzensizlikleri… Eğer bu belirtiler varsa sen de bahar yorgunusun. Peki bahar yorgunluğunun sebebi nedir? Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, bahar yorgunluğunun sebepleri ve kurtulmanın yolları hakkında şu bilgileri verdi:

ELEKTRİK YÜKÜ AĞRIYA SEBEP OLUYOR
Doğanın kendini yenilemeye başladığı dönemdir bahar. Bu dönemde havada bir takım değişiklikler olur. Havadaki nem oranı değişir. Elektrik yükü dağılımı değişir. Ortamda polen, toz, koku artar. Havadaki değişim tabi ki insanları etkiliyor. Elektrik yüklerinin dağılımının değişmesi insan vücudundaki elektrolit dağılımını etkiler. Örneğin; yağmur yağdığında havadaki elektron yükü dağılımı değişir ve bazı kişiler yağmurun yağacağını önceden tahmin edebilir. Çünkü yük dağılımındaki değişiklik insanların çeşitli bölgelerinde ağrıya sebep olur.

ALERJİK BÜNYELER
Bahardan en çok etkilenen grup alerjik bünyeye sahip olan kişilerdir ki bu da genel popülasyonun yüzde 15’idir. Toz, polen ve kokuya farklı şekillerde tepkiler verebilir vücut. Yorgunluk en çok hissedilen durumlardan biridir. Buna da bahar yorgunluğu diyoruz.

YORGUNLUK, HALSİZLİK, SÜREKLİ UYKU HALİ
Baharın gelmesiyle birlikte yorgunluk, halsizlik, sürekli uyku hali hissediyorsan bahar yorgunluğun var demektir. Bu bir geçiş dönemidir, depresif dönem diye adlandırılır, herkeste farklı şekillerde açığa çıkabilir.

YÜRÜYEN MEZAR SENDROMU
Eğer ki bu semptomları her zaman yaşıyorsan, yılın tamamında ben bu haldeyim diyorsan, bu durumu bahar yorgunluğuyla karıştırma. Sende kronik yorgunluk semptomu olabilir. Halk arasında buna ‘yürüyen mezar sendromu’ da deniyor. Psikolojik sebepleri olduğundan dolayı bir uzmana görünmende fayda var.

BAHAR YORGUNLUĞU NEDEN OLUŞUR?
Alerjik bir yapın varsa, beslenmene dikkat etmiyorsan, hormonal problemlerin varsa, enfeksiyona bağlı bir hastalığın varsa, kronik hastalıkların varsa (tansiyon gibi), stresli bir ortamda çalışıyorsan, kirli hava sahasında bulunuyorsan, sürekli ilaç kullanıyorsan ve de en önemlisi tembel bir hayat yaşıyorsan, bahar yorgunluğuna zemin hazırlarsın.

İNSAN VÜCUDUNU NASIL ETKİLER?
Temelde yorgunlukla birlikte açığa çıkan birçok durum vardır. Ağrılar en başta görülen etkilerden biridir. Omuz, sırt ve boyun ağrıları görülür. Mutsuzluk, enerjik olamama, uyku hali, konsantrasyon eksikliği, asabiyet, hafıza zayıflığı, aşırı sinirlilik hali görülebilir. Aynı zamanda uyku problemleri de yaşayabilirsin. Uykuya dalmada sıkıntı ya da aşırı uyuklama halinde olabilirsiniz. Ruhsal gerginliklerin de arttığı bu dönemde midede problemler de çok sık görülür. Aynı zamanda bağırsaklarda gaz, kabızlık ve ishal gibi düzensiz bağırsak hareketlerine bağlı sıkıntılar açığa çıkabilir.

BAŞA ÇIKMAK İÇİN BUNLARI YAP
Düzenli su içme alışkanlığı edinmeliyiz. Bol bol vitaminli besinler tüketmeliyiz. Sigara, alkol ve kafeinden uzak durmalıyız. Stresten uzak durmalı, gerekirse destek almalıyız. Bu durumda Refleks Terapi en önemli yardımcıdır. En önemlisi de egzersiz! Her gün gevşeme egzersizlerini düzenli yapmalısın. Aynı zamanda temiz havada yapılacak egzersizler ruh halimizi de oldukça olumlu yönde etkileyecektir.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...