Ya Bir Gün Shazam, Alzheimer Olursa?

Share

Alzheimer hastalığının tek belirtisi değil ama en önemli (belki de en bilinen) belirtilerinden biri de unutmak; insanları, kelimeleri, tarihleri, olayları unutmak. İngiliz sivil toplum kuruluşu Alzheimer’s Research UK ve ajansı Innocean Worldwide UK de bu belirtiyi ön plana koyarak Shazam ile bir iş birliği yaptı ve unutma kavramı üzerinden konu hakkında farkındalık yaramak amacıyla bir kampanya hazırladı.

xx

“The Day Shazam Forgot” ismini taşıyan çalışmada, özellikle de bir şarkının kime ait olduğunu bulmak için kullanılan müzik uygulaması Shazam, unutmaya başlamış. Şarkıyı dinliyor, dinliyor ama hatırlayamıyor.

“Sanki bu şeydi” diyor, “Ay dilimin ucunda” gibi farklı farklı mesajlarla şarkıyı bulmaya çalışıyor ama bir türlü hatırlayamıyor. En sonunda şarkıyı hatırladığında ise bir link aracılığıyla kullanıcılar Alzheimer konusunda desteğe davet ediliyorlar.

Nisan ayı boyunca süren kampanyanın amacı, genç insanlara Alzheimer hakkında bilgi vermek ve hastalığın sadece yaşla ilgili olmadığını, 40 yaşındaki insanları dahi etkileyebildiğini anlatmak. Bu anlamda, oldukça ilgi çeken bir iş olmuş. Kampanya sitesi, ilk birkaç saatte bile çok yüksek ziyaretçi sayılarına ulaşmış.

The day Shazam forgot case study from Tristan Lenczner on Vimeo.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...