Bakterilerle Super Mario Yaptılar!

Share

Sentetik biyoloji alanındaki gelişmeler ile artık bakteriler ile resim yapılabiliyor. MIT araştırmacıları bakterilerin renklerini ayarlayarak Super Mario resmi yapmayı başardı.

-things-you-didn-t-know-about-super-mario-u1

Vücudumuzu anlamaya yönelik yapılan araştırmalar sayesinde mikroskobik canlıların “katil” olduklarına yönelik algı günden güne değişiyor. Bizlerle yaşayan, renkli, zararsız bakteriler son zamanlarda bir pazarlama aracına da dönüşmeye başladı.

MIT’de bir grup bilim insanı, sentetik biyoloji ile kırmızı, mavi ve yeşil ışığa tepki veren E. coli bakterileri üzerine çalışma yapıyor. Bakterilere ışık saçarak renkli resimler oluşturabiliyorlar.

Bakterilerle resim nasıl oluşturuluyor?

Araştırmacılar, 4 kısma ayrılmış 18 genin bir sistemini özelleştirdi. Bakterilerin hangi renkte olması gerektiğini ayarlamak için sinyalleri işleyecek bir “devre” ve devreye pigment üreten “aktüatör”e bağlayan bir “kaynak ayırıcı” kullanmış.

Sadece ışığı bir girdi olarak kabul eden ve bir renk çıkartan her bakteri içerisine neredeyse bir bilgisayar inşa edildi.

Araştırmanın asıl amacı sentetik biyolojinin ve biyoloji sistem mühendisliğinin ne kadar ilerlediğini, bu alanda genlere ne derece müdahale edilebildiğini göstermek.

Araştırma, bakterilerdeki gen ekspresyonunu çok hassas bir şekilde uzayda ve zamanda kontrol etmek için güçlü bir araç sunuyor.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...