Spor yaparken doğru beslenin

Share

Yarım saatlik koşu seansından önce ne yemelisiniz? Enerji verici smoothie’ye gerçekten ihtiyacınız var mı? Ne kadar su içmelisiniz? Egzersiz programınızdan maksimum sonucu almak için ne yiyip içmeniz gerektiğini açıklıyoruz.

UZUN MESAFE KOŞULARI
90 dakikadan uzun koşularda dayanıklılığınızı artırmak ve kaybettiğiniz sıvıyı yerine koyabilmek adına iyi beslenmelisiniz. Elektrolit, su ve karbonhidratlardan oluşan izotonik içecekler bu anlamda işinizi görebilir. Kendi içeceğinizi hazırlamak için seyreltilmiş meyve suyuna bir tutam tuz ekleyin. Granola bar da yiyebilirsiniz.

BİSİKLETE BİNME
Dayanıklılığınızı artırmak amacıyla izotonik içecek içebilir, bisikletinizin sepetine su ve küçük atıştırmalıklar veya orta boy muz koyabilirsiniz. Egzersizden sonra protein ve karbonhidrat açısından zengin bir içecekle kaslarınızı iyileştirebilir ve su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

AEROBİK VE DANS
Kıpır kıpır geçecek dans dersinde, önümüzdeki bir saat boyunca enerjinizi korumak istiyorsanız dersten yarım saat önce yulaflı bar yiyebilirsiniz. Orta ve basit zorluktaki seanslar içinse su yeterli olacaktır.

YOGA VE PİLATES
Beslenme Uzmanı Anita Bean, “Egzersiz seansınızın en az birkaç saat öncesinde yemek yemiş olun. Esneme hareketlerinin sıkça yapıldığı sporlarda dolu mide zorlayıcı olabilir. Bu tarz sporlarda fazla kalori yakmadığınızdan eş zamanlı olarak beslenmenize de dikkat etmeniz gerekiyor.

Hafif, sağlıklı ve kolay sindirilebilir besinler tercih edin. Tavuklu dürüm spor öncesi en ideal alternatiflerden biri” diyor. Bazı yoga hocaları hareket akışına engel olacağından ders esnasında su içmeye karşı çıkabiliyor. Yoga esnasında çok fazla su kaybı yaşanmadığından (Bikram türü hariç) bu durum sorun teşkil etmiyor. Ancak ders bitiminde büyük bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

AĞIRLIK EGZERSİZİ
Bu tarz egzersizlerde kas inşasına destek olmak amacıyla protein ağırlıklı beslenmeniz gerekiyor. Egzersizin hemen ardından bir bardak süt içerek bu etkiyi sağlayabilirsiniz. Bean, “Ağırlık egzersizlerinde olduğu gibi kaslar baskı altındayken stres hormono kortizol seviyesi yükselerek doku zedelenmesine neden olabiliyor.

Bu noktada süt, dokuları güçlendiriyor ve kas gelişimine destek oluyor” diyor. Egzersiz sonrasında fıstık ezmeli sandviç veya bir avuç kadar kuruyemişle birlikte yarım yağlı süt içebilirsiniz. Egzersiz esnasında bol su içmeye özen gösterin.

YÜZME
Yüzmeye başlamadan önce ne yediğiniz hayati önem taşıyor. Bean, “Öğle vakitlerinde yüzmeyi planlıyorsanız yulaf lapası ve muzla kahvaltı yapın veya bir dilim ekmekle poşe yumurta yiyebilirsiniz. Yüzmeye başlamadan yarım saat önceyse küçük bir atıştırmalık tüketebilirsiniz. Bir avuç kuruyemiş veya meyve kurusu kan şekerinizi bir saat boyunca dengede tutmanızı sağlar” diyor.

KOŞU VE SPOR SALONU EGZERSİZİ
90 dakikaya kadar uzayan spor salonu egzersizlerinde işin anahtarı doğru beslenmek. Spor öncesinde gerekli besinleri tükettiğinizde seans boyunca yalnızca su içmek yeterli olacaktır. Bunun için spordan iki veya üç saat önce karbonhidrat içeriği yüksek bir öğün tercih edin. Makarna ve kumpir gibi kolay sindirilebilir besinler yüksek enerji sağlar. Öğün yapacak vakit bulamadıysanız spora başlamadan yarım saat önce mısır gevreği ya da enerji bar yiyebilirsiniz. Egzersiz boyunca yaklaşık 500 ml su içmeye çalışın.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...