Kendinize İyilik Yapın: Affedin

Share

Affetmemek ve sürekli geçmişin izleriyle hesaplaşmak, fizyolojik düzeyde böbrek üstü bezlerinin aşırı miktarda çalışmasına ve kortizol hormonunda artışa yol açıyor. Bu hormonun aşırı salınımı da bağışıklık sistemini zayıflatıyor.

Entspannte-Frau

Zihin ve bedenin bir bütün, zihnin somut halinin de beden olduğunu belirten Uzman Psikolog Özge Genlik, affetmemenin kortizol hormonu seviyesini artırdığını, bu artışın da bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.

Affetmek, bazı kalıplaşmış düşünce ve değer yargılarına meydan okuyarak psikolojik olarak yeniden doğmayı göze alabilmektir. Önemli olan her şeyin birbiri ile mutlak şekilde bağlı olduğunu idrak edebilmektir. Karşınızdaki kişi, sizin bir parçanızdır. Karşınızdaki kişide rahatsız olduğunuz nitelik, kabul zemininize almanız gereken bir parçanızdır.

Bir başka deyimle eleştirdiğiniz her şey benliğinizde de mevcuttur ancak siz o niteliğiniz ile buluşmamayı tercih ettikçe acı duygusunu deneyimlersiniz.

Affetme, kişisel bir eylem gibi görünse de aslında en büyük yararı kişinin kendisine yöneliktir. Bir kişiyi affetmek, kendinizi affettiğiniz anlamına gelir.

NTV

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...