Ramazan ayında stresle başa çıkmanın yolları

Share

Ramazan ayı başladı; oruç tutacaklar yaz sıcakları ve uzun oruç saatlerinin yarattığı stres ile başa çıkmanın yollarını arıyor.

slide_325556_3122164_free

Uzman Psikolog Meltem Özcüler ve İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Murat Gürbüz, ramazan ayında yaşanan bu stres ile mücadele edebilmek için vücut direncini koruyacak yiyeceklerin tüketilmesi ve vücudumuzu açlığa değil yaşanılan huzura odaklamamız gerektiğinin altını çizdi.

Stresten Koruyacak Yiyecekler Tüketilmeli

Açlık ve susuzlukla ortaya çıkan stresi azaltmak için, ramazan ayında düzenli beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Vücut direncinin düşmemesi için ramazan ayında da bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeliyiz. Ancak bu şekilde bedeni normal bir süreç içerisinde olduğuna inandırırız.

Bunun dışında kan şekerimizi dengede tutmamızın da stresi kontrol altına almaya yardımcı olacaktır. Ramazan ayı süresince kan şekerimizi dengede tutacak olan kuru baklagiller, kuru yemiş, bitter çikolata ve kivi gibi besinleri tüketmemiz ayrıca bir öneme sahip.

Vücut düzenimizi koruyan bu besinler bizi dengede tutarak stres yaşamamıza engel oluyor. Ayrıca magnezyum içeriği zengin maden sularını tüketerek de beyinin enerji düzeyini arttırıp stresi en alt düzeye çekebiliriz.

Vücut Sağlığı İçin Büyük Fırsat

Ramazan ayı, vücudumuz için önemli bir fırsattır. Ramazan ayında vücut arınır, mide-bağırsak sistemimiz dinlenir, alkol ve sigara alımı olmadığı için kanımız temizlenir, karaciğerimiz kendini yeniler. Düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanabilmemiz için bir fırsat doğar. Yani ramazan ayı aslında vücudumuzun için yenilenmesi ve düzene girmesi için büyük bir fırsat.

Marie Claire

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...