Beatles’ın Efsane Albümü 50 Yaşında

Share

Dünya müzik tarihinin en önemli isimlerinden The Beatles grubunun sekizinci albümü “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” 50 yaşında!

beatles-m

Müzik otoritelerine göre tüm zamanların en iyileri arasında yer alan efsane albüm, Beatles’ın müzikal evrimi, rock’n roll’a kattıkları, popüler müzik ile blues ve klasik müziği buluşturmasının müzikal değeri ile olduğu kadar, kendine has kapağı ile de oldukça ses getirmiş bir albüm.

Kayıtları 129 günde tamamlanan (6 aralik 1966-1 nisan 1967) bu albüm, piyasaya çıkışının üzerinden 50 yıl geçmiş olmasına rağmen hala adından söz ettiriyor.

Plak kapağında ilk defa şarkı sözlerinin yazılı olduğu bir albüm olması da onu bir ‘ilk’ yaparken, kapaktaki pop-art çalışma albümü daha da özel kılıyor. Jann Haworth ve Peter Blake’in elinden çıkan albüm kapağı, 1968 yılında “en iyi albüm kapağı” Grammy Ödülü’nü kazanmıştı.

Albümle ilgili bir diğer ilginç not da, orijinal albümün sonunda sadece köpeklerin duyabileceği frakansta bir sesin olması… Paul MacCartney daha sonra bu durumu, “köpekler için de bir şeyler yapmak istedik” diye açıklamıştı.

İşte kısa bir anma ile efsane grubun, efsane albümünden aynı adlı şarkı…

Karnaval

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...