Cranberry ve Pikan Cevizli Aşure

Share

Geleneksel tatlımız aşureyi bu kez de Sedef İybar’ın tarifi ve turna yemişi (cranberry), pikan cevizi süslemesiyle deneyin.

asuree

Malzemeler:
500 gr. buğday
2,5 lt su
350 gr. toz şeker

İç malzemeleri için:
200 gr. ayıklanmış ve haşlanmış nohut
200 gr. haşlanmış fasulye
100 gr. sarı üzüm
8 adet kuru kayısı (minik doğranmış)
100 gr. dolma fıstığı
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı gül suyu

Üzerini süslemek için:
Şamfıstık tozu
100 gr. pikan cevizi
100 gr. turna yemişi (cranberry)
Kuş üzümü
Dolma fıstığı

Yapılışı:
Buğdayları bir gece önceden ıslatın. Çok iyi haşlandoğından emin olduktan sonra, diğer iç malzemeleri ve şekeri ilave edin. Tüm bu karışımı yoğun bir kıcam alıncaya kadar 30 dakika daha kaynatın. Daha sonra gül suyu ve süt ekleyerek ateşten alın. Kesinlikle nişasta veya un gibi yoğunlaştırıcı kullanmayın. Aşureyi servis kaplarına sıcakken kepçe yardımıyla paylaştırarak soğumaya bırakın. Soğuyan aşure kaplarının üzerini şamfıstık tozu, pikan cevizi, 100gr. turna yemişi (cranberry), kuş üzümü ve dolma fıstığı ile süsleyin.

PÜF NOKTASI: Aşurenizin renginin kararmaması için kaynarken içine ceviz ve incir ilave etmeyin. İsteğe bağlı olarak servis etmeden önce üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...