Duygularınızı Kontrol Etmenin 6 Yolu

Share

İnsan duygularıyla hareket eden bir canlıdır. Milyarlarca duygusal organizma küçük dünyamızda birbirine çarpar ve etkileşir. Bu durum çok büyük bir zihinsel karmaşa ve gerginlik yaratabilir. Bu kargaşadan çıkmak elinizde. Basit birkaç yöntemle duygularınızı kontrol ederek, daha konforlu bir hayat sürebilirsiniz.

Kendinize hakim olun
Günümüzde ilk adımı atanın kazandığı düşünülen bir hayat şekli sürüyoruz. Ama siz de farkındasınız ki bu durum çoğu zaman doğru sonuç vermemektedir. Sebep-sonuç ilişkisini bilen ve buna hazırlıklı olan insanların daha başarılı olduğunu görebiliyoruz. Aşırı tepkilerden uzak surun ve kendinize hakim olmak konusunda duygularınızı eğitin.

Başka şeylere odaklanın
Karmaşık bir duygu halinden çıkmanın en basit yolu başka bir karmaşaya odaklanmaktır. Uzun vadeli planlar ile hayatınız bir hedef koyarsanız, gün içinde karşılaştığınız bu durumlara zihniniz daha mantıklı cevaplar üretebilir ve daha mutlu hissedersiniz.

İnançlarınızı esnetin
Bir konuda kesin yargılı olmak, o konuyu hiç bilmemekle aynı şey olabilir. Siz bir duvar değilsiniz. Size çarpan şeylerin zarar görmemesine dikkat etmelisiniz. Zarar verdikleriniz, zamanla size de zarar verecektir. Duygularını kontrol edebilmek için önceki duygu hafızasınızın katı kısımlarını törpüleyebilirsiniz. Biraz esneklik herkese yarar.

Değişikliklere hazır olun
Her şey değişiyor ve değişecek. İnsanlığın başarısı bu değişimlere uyum gösterebilmekten geçer. Her değişimin yeni duygu dalgalanmaları yaratabileceğini bilirseniz, bu dönemler geldiğinde daha kararlı ve doğru tepkiler verebilirsiniz.

Tepki vermeden önce biraz düşünün
Her tepkinin karşı bir tepkisi olacaktır. Hayatın sonsuz bir tepki yumağı olduğunu düşünürsek, duygularınız sürekli değişecektir. Her değişim anında kendinizi kaybetmek istemiyorsanız, derin bir nefes alın ve sizi bu duruma ne getirdi hatırlayın. Geldiği gibi gidecektir.

Sonuçları kabullenin
Belki de en garanti sonuç veren yöntem budur. Şöyle düşünün, bir eylem gerçekleştireceksiniz ve bunun sonuçları olacağını biliyorsunuz. Ne olacağını bilmeden de bu sonuçlara karşı hazır olmak duygu dünyanıza hükmetmenizde yardımcı olacaktır.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...