Üç adımda etiket okuryazarlığı

Share

Marketlerdeki ürünlerin besin etiketleri zaman zaman hepimizin kafasını karıştırabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Diyetisyeni Alev Erkan, sağlıklı beslenmenin temellerinden biri olan etiket okuryazarlığı hakkında bilmemiz gerekenleri açıklıyor.

1- PORSİYON MİKTARI: Birçok besin etiketinde ‘100 gramda’ veya ‘1 porsiyon’ gibi ibareler yer alır. Bu nedenle alınan ürünün kaç porsiyon olduğunu bilmek ve ona göre tüketmek gerekiyor.

2- KALORİ KONTROLÜ: Yapılan çalışmalar besinleri satın alırken kalori kontrolü yapanların gün içinde daha az kalori aldığını ve sağlıklı besinlere yöneldiğini gösteriyor. Ürünü alırken kalori kontrolü yapmak kişiyi başta obezite olmak üzere kronik hastalıklara karşı koruyor.

3- ‘AZALT- ARTIR-DENGELE’ HESABI: Bu adım, besin etiketinde yazan içeriklerin yorumlanmasını kapsıyor. Etiketlerin üzerindeki ibarelere göre azaltılması, artırılması ve dengelenmesi gereken içerikler bulunuyor. Azaltılması gereken içeriklerin arasında doymuş yağ, trans yağ, kolesterol, tuz, sodyum ve şeker bulunuyor. Lif, vitamin ve mineraller artırılması gerekenler arasında yer alıyor. Besin etiketi okurken karbonhidrat açısından eklenti şekeri az, bol lifli ve trans ve doymuş yağı az ürünleri seçmek karbonhidrat, protein ve yağı dengeli almanızı sağlar.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...