VHS Arşivleri Yok Olmaktan Kurtarılıyor

Share

VHS artık bir nostalji ürünü. Çünkü yapılan araştırmalara göre bu kasetler 15-20 yıl daha yaşayamayacak. Fakat Mary Kidd gibi gönüllü kişilerden oluşan XFR Collective (Transfer Collective diye telaffuz ediliyor) kasetleri dijital platforma aktarmaya çalışıyor. Bunun için her Pazartesi günü bir çatı katında buluşan ekibe osiloskop, dalga formu monitörü, vektörskop gibi görüntü ve sinyal kalitesini ölçmede yardımcı olan veri ve aletler eşlik ediyor.

Bu duruma ‘manyetik medya krizi‘ adı veriliyor. Bu krizin ana elemanı VHS’ler şöyle çalışıyor: Ses ve görüntüler, bir metal parçasını mıknatısa değdirdiğinizde olduğu gibi, şeritler üzerine mıknatıslanıyor. Aynı çalışma prensibinin bir sonucu olarak da zamanla kaybedilen manyetik kuvvet sebebiyle görüntü ve sesler kayboluyor. Sinema ve Televizyon Mühendisleri Topluluğu (Society of Motion Picture and Television Engineers) Standart Direktörü Howard Lukk ‘bantın manyetiğinin çok zayıflaması halinde geri döndürülemediğini’ ifade etti. VHS’lerin çoğu 1980-90’lı yıllarda kaydedildi. Bu da en iyi korunanların bile kurtarılmasının kolay olmadığını gösteriyor. Milyarlarca VHS kaydı olduğu tahmin edilirken bunların dijitale aktarılarak kurtarılması için ücretsiz veya yüksek meblağlı hizmet veren yerel mağazalar, çevrimiçi hizmet veren kuruluşlar hatta bazı halk kütüphaneleri ve üniversiteler bulunuyor.

Çok zaman alıyor

XFR Collective üyeleri, kaydedilmeye değer kasetleri belirlemek için beraber çalışıyor. Şimdiye kadarkiler genellikle iyi belgelendiğini düşündükleri göçmen, sanatçı ve aktivistlerin videolarıyla polis şiddeti, düğün videoları ve eski televizyon programlarından oluşuyor. Ekip şimdiye kadar toplam 67 saat süren 155 kaseti kurtardı ve bu kasetlerin sahiplerinden onay alarak hepsini arşivliyor. Arşivdekilerin sonsuza kadar kurtarıldığı söylenemez, nitekim tuz madenlerinde depolanan Hollywood filmleri için de aynısı geçerli.

NPR, Dünya Halleri

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...