Facebook, Nasıl Hissettiğimizi Anlamaya Çalışıyor

Share

Yazılım şirketi CBI Insight, Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in ‘duygu teknolojisi’ üzerine çalışmalarını incelerken, 2015 yılına dayanan ürkütücü bir patentle karşılaştı. Kullanıcının telefonunun ön kamerasından faydalanarak yüz ifadesini algılamaya dayanan teknoloji, hangi içeriklerin ne gibi tepkiler aldığını ölçmek amacıyla geliştirilmiş.

WARNING Its Time to Check Your Facebook Privacy Settings Again hero

Patent dosyasında kullanıcının akıllı telefonunu kullandığı sırada gülümsediği ya da kaşlarını çattığı görülüyor. Eğer kullanıcı, gördüğü şeyden memnun gibi görünüyorsa Facebook bu tarz içerikleri daha sık gösterebilir.

Patentler genellikle bir ürüne dönüşmüyor. Üstelik Facebook’un böyle bir teknoloji sebebiyle çok fazla tepki çekmesi muhtemel. Kullanıcıların duygu durumunu gizlice takip etmek, Facebook’un ürkütücü bir şirket olarak algılanmasına sebep olabilir.

Yazıyla duygu iletimi

Yine de Facebook duygu algılama özelliğini daha az zararlı görünen bir alanda denemeyi düşünüyor. Şirketin geçtiğimiz günlerde aldığı bir patent, kullanıcıların yazı yazarken tuşlara basma hızına ve şiddetine göre o sırada hissedilen duyguyu algılamayı amaçlıyor. Böylece yazı boyutu o anki hisse göre büyüyüp küçülebilir ya da yazı tipi değiştirilebilir. Bu teknoloji, yazı ile iletilemeyen bazı duyguların karşıya daha net bir şekilde iletilmesini sağlayabilir.

Facebook’un denediği bir başka teknoloji ise özçekim ile emoji göndermek. Kullanıcının yüzünü otomatik olarak algılayan teknoloji, kamerada gülümseyen bir yüz gördüğünde karşı tarafa gülümseyen emoji göndermek gibi işlevlere sahip.

Tüm bu teknolojiler şimdilik deneme ya da fikir aşamasında. Facebook şimdilik duygu algılamaya yönelik herhangi bir teknoloji kullanmıyor. Facebook’ta tam olarak hangi bilgilerinizin takip edildiğini öğrenmek isterseniz gizlilik politikasını okuyabilirsiniz.

The Sun, Dünya Halleri

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...