Sokak İsimlerinde Bile Kadının Yeri Yok!

Share

São Paulo, sadece Brezilya’nın değil, Güney Amerika’nın da en büyük şehri. 11 milyonluk nüfusun neredeyse yarısı kadın. Ancak, Brezilya da dünyanın pek çok ülkesi gibi, kadının daha geri planda kaldığı ülkelerden.

116595178.AIGQGbWb.IMGP6162pr1sm

Dolayısıyla yarısı kadın olan bu kalabalık şehirde sokakların yalnızca %16’sı tarihte veya bilim ya da sanat dünyasında yeri olan kadınların ismini taşıyor. Hal böyleyken, FCB Sao Paulo ve Estadao gazetesi, şehrin doğum günü için kolları sıvıyor ve “Project 16” isimli cinsiyet eşitliğine yönelik projeyle sokak isimleri konusuna eğilmeye karar veriyor.

Sokak isimlerinin taşıdığı isimler pek çoğuna göre önemsiz bir detay, hatta başka derdiniz mi yok da denir tahminen ama aslında kadının toplumdaki yerine dair önemli bir gösterge. Yani Hitler’in bile ismini taşıyan sokak var da Olimpik yüzücü Maria Lenk Sokağı neden olmasın?

Daha erkek toplumlarda yerleşik “Kadınlardan ünlü şair/mucit/bilim insanı/matematikçi/ sporcu vs. çıkmıyor.” algısı biraz da bu kadınların bilinmemesi, gölgede kalmasından değil mi aslında? Sokaklara bile isimleri verilemezken nasıl olacak bu işler?

“Project 16” için ne mi yapılıyor? Önce Estadao için bir mikro site hazırlanıyor ve insanlara hangi kadınları neden Sao Paulo sokaklarında görmek istedikleri soruluyor. Bu sırada cinsiyetler arasındaki uçurumları ve eşitsizlikleri anlatan ilanlar ve sosyal medya postları da yayına giriyor.

Daha sonra tüm bunlar bir araya getirilerek Kadınlar Günü için özel bir gazete hazırlanıyor. Bu gazete de şehrin belediye meclis üyelerine ulaştırılıyor. Yani sokaklara isimleri veren kişilere.

Kampanyaya dönüşler olumlu. Sosyal medyada çekilen ilginin yanı sıra kadın vekillerin de konuyla ilgileneceklerini ve konuyu gündeme alacaklarını belirtmeleri önemli gelişmeler.

Bu işin peşi bırakılmazsa uzun vadede gerçek bir değişim yaratabilir. Zaten videonun sonunda da söylendiği üzere: “Bu sadece başlangıç.”

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...